Ukrajinski zapovjednik želi električne motocikle za svoje snajpere: "Moramo brzo i tiho doći i otići, prije odgovora ruske artiljerije"

Ukrajinski zapovjednik je naglasio da mu je potrebno brzo, tiho vozilo kako bi snajperske timove doveo do mjesta na kojem mogu djelovati oko pet do 10 minuta, a zatim brzo izaći prije nego što Rusi usmjere artiljeriju na njihovu poziciju.

Branimir Vorša | 12.05.2022. / 11:20

ELEEK Atom električni motocikl
ELEEK Atom električni motocikl (Foto: eleek.com.ua)

Električni motor Atom Military je malen, lagan, brz i jednako važno, tih. Mamuka Mamulashvili, zapovjednik Gruzijske legije u Ukrajini, želi upravo takve električne motore za svoje snajperske timove.

Moramo brzo doći i otići. Dakle, trebaju nam električni motocikli, rekao je Mamulashvili za The War Zone.

Slika nije dostupna Od Tesle ćete vidjeti sve, ali ne i električni motocikl

Ukrajinski zapovjednik je naglasio da mu je potrebno brzo, tiho vozilo kako bi snajperske timove doveo do mjesta na kojem mogu djelovati oko pet do 10 minuta, a zatim brzo izaći prije nego što Rusi usmjere artiljeriju na njihovu poziciju.

Ukrajinske snage također se nadaju da će im to skromno vozilo domaće proizvodnje pomoći u nastavku obrane od ruskih osvajača.

Atom Military je izgradila tvrtka ELEEK iz Ternopila, ima najveću brzinu od 90 km/h, može prijeći do 150 kilometara s jednim punjenjem baterije (punjenje traje oko pet sati) i može nositi do 150 kg, prema podacima navedene tvrtke. ELEEK ističe i da je njihov električni motocikl izdržljiv i u aktivnostima na neravnom terenu. Čak dolaze s dodatnim USB-om za punjenje i utičnicom od 220 V.

Već su uspjeli posjetiti ratna žarišta, pomažući svojim vlasnicima da uspješno obavljaju svoje zadatke, navodi ELEEK na svojoj stranici na Facebooku. Iako tvrtka ne precizira koji su to zadaci, ukrajinski poduzetnik koji pokušava prikupiti sredstva za njihovo korištenje kaže da imaju širok raspon namjena.

Zahvaljujući svojoj brzini, veličini i relativno niskom toplinskom karakteru, motocikli Atom Military koriste se za izviđačke misije, među nekoliko drugih zadataka.

Neprijatelj vas ne može čuti, čak ni iz neposredne blizine, rekao je direktor marketinga u tvrtki Sunoco Trading and Ryder u Ukrajini, koji je pomogao kupiti jedan model tog električnog motocikla za jednu ukrajinsku postrojbu.

Električni bicikl (Foto: Getty Images) Na struju na dva kotača: KTM ulaže 500 milijuna eura u električne motocikle

Oni također povećavaju komunikaciju u područjima u kojima Rusi koriste elektroničko ratovanje za ometanje signala jer glasnici na biciklima već su dugo dokazani oblik kurirske korespondencije na bojištu. Oni također nude mogućnost prijevoza manjeg tereta i pružaju brzu medicinsku pomoć ranjenicima u obliku putujućih medicinara. Mogu se isto tako postaviti na čamce na napuhavanje i tako prenositi, zahvaljujući njihovoj veličini i težini.

Atom Military je također gotovo nevidljiv za neprijateljske bespilotne letjelice, tvrdi navedeni direktor marketinga, iako je ta tvrdnja svakako diskutabilna, napominje The War Zone.

Ovu opremu koristi naša vojska u istočnoj Ukrajini, istaknuo je šef marketinga tvrtke Sunoco Trading and Ryder.

Zasad se motocikli Atom Military tek počinju primjenjivati ​​u Ukrajini. Nejasno je koliko ih je dosad dostavljeno ukrajinskim snagama.

CIjena jednog električnog motocikla Atom Military iznosi oko 4200 dolara.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti