Na struju na dva kotača: KTM ulaže 500 milijuna eura u električne motocikle

KTM će tijekom sljedećih pet godina uložiti oko pola milijarde eura u razvoj i istraživanje električnih motocikala, od čega će ih sa 120 milijuna eura kreditirati Europska investicijska banka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2018. / 13:53

Električni bicikl (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iz austrijske kompanije KTM najavili su velika ulaganja na tržištu e-motocikala te će tijekom sljedećih pet godina uložiti čak oko 500 milijuna eura u istraživanje, razvoj te proizvodnju motocikala na struju. Ova najava, kao i predstavljanje električnih motocikala drugih poznatih kompanija poput Harley Davidsona i Piaggia (koji je predstavio električnu Vespu) još je jedan dokaz promjena i novih trendova na ovom tržištu te će pogon na struju dominirati svim (ili većinom) oblika prijevoza – gotovo da nema automobilske kompanije koja ne razvija svoje e-automobile, predstavljeni su i električni kamioni, a radi se i na zrakoplovima koje pokreće struja.

Ulaganja KTM-a na ovom tržištu pratit će Europska investicijska banka (EIB) koja će kompaniju kreditirati sa 120 milijuna eura koje će austrijska kompanija iskoristiti za razvoj električnih pogona i što lakših materijala za izradu motocikala, za inteligentne sustave transporta kao i za buduće koncepte urbane mobilnosti.

KTM SX-E (Foto: KTM) (Foto: KTM)

Na motociklističkom sajmu u Milanu, KTM je ovog tjedna predstavio i električni motocikl s motorom snage 5 KW namijenjen za offroad vožnju, a riječ je o modelu namijenjenom najmlađim ljubiteljima motora i utrka. Model KTM SX-E 5 baziran je na poznatoj i uspješnoj KTM 50 SX seriji motora te dolazi s baterijom koja omogućuje oko 2 sata klasične vožnje, dok bi na stazi trebala izdržati oko 25 minuta utrkivanja. Nakon toga treba uzeti predah od oko sat vremena koliko je potrebno za punjenje baterije.

S obzirom na planirana ulaganja na ovom tržištu, tijekom sljedećih godina očekujemo nove i jače KTM-ove e-motocikle koji će imati snažnije motore i veći doseg.

Prilikom potpisivanja ugovora o kreditiranju šef financija KTM-a Viktor Sigl naglasio je kako je riječ o značajnoj investiciji koja je iznimno važna za budućnost strategije rasta kompanije.

Istraživanje, razvoj i inovacije ključni su u osiguravanu održivog rasta i stvaranu visokovrijednih poslova. Za EIB, to je ključan prioritet, komentirao je potpredsjednik Europske investicijske banke Andrew McDowell.

Izvor: Electrive 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti