Američke tvrtke i startupovi masovno doniraju i prodaju komercijalne dronove Ukrajini, nakon što je Ukrajina prozvala DJI za narušavanje svoje obrane

Američke tvrtke koje proizvode dronove, kao i više startupova donirali su i prodali brojne dronove Ukrajini, kako bi bi toj zemlji pomogli u podizanju razine sigurnosti u obrani protiv ruske invazije. Ukrajina je prthodno kritizirala najvećeg globalnog proizvođača dronova, kineski DJI.

Branimir Vorša | 24.04.2022. / 10:31

Bespilotna letjelica (Foto: AFP)

Brinc Drones i Skydio, dvije tvrtke sa sjedištem u SAD-u, donirale su ili prodale brojne dronove Ukrajini, stoji u izvješću koje prenose američki mediji.

Tvrtke su pojačale aktivnosti u tom smijeru nakon što su ukrajinski dužnosnici izrazili zabrinutost da je kineski proizvođač dronova DJI možda namjerno stvorio "tehničke greške" u svojim proizvodima kako bi narušio obranu Ukrajine, piše Wall Street Journal (WSJ). DJI je, međutim, demantirao te tvrdnje.

Ukrajinski dužnosnici još su u ožujku putem Twittera pozvali kineskog proizvođača da prestane poslovati s Rusijom.

Brinc je od ožujka donirao 10 dronova i prodao dodatnih 50 za korištenje ukrajinskoj Državnoj službi za hitne slučajeve, piše WSJ. Sykdio je također donirao desetke dronova ukrajinskom Ministarstvu obrane i prodao "stotine" nevladinim organizacijama koje podržavaju Ukrajinu, navodi se u izvješću.

Više od pola tuceta američkih startupa doniralo je ili prodalo dronove Ukrajini kako bi pomoglo u misijama potrage i spašavanja te prikupljanju obavještajnih podataka, izvijestio je WSJ.

Pridruživši se američkim startupima u opskrbi Ukrajini bespilotnim letjelicama, Pentagon je u četvrtak objavio da će poslati 121 samoubilački dron "Phoenix Ghost" Ukrajini kao dio njihovog paketa oružja vrijednog 800 milijuna dolara.

Ukrajinski ministar digitalne transformacije, Mihailo Fedorov, 16. ožujka je putem Twittera kritizirao DJI.

U 21 dan rata, ruske trupe su već ubile 100 ukrajinske djece. Koriste DJI proizvode kako bi upravljali svojim projektilom. @DJIGlobal jeste li sigurni da želite biti partner u tim ubojstvima? Blokirajte svoje proizvode koji pomažu Rusiji da ubija Ukrajince!, napisao je.

Fedorov je uz tweet objavio i otvoreno pismo izvršnom direktoru DJI-ja.

Ruska vojska koristi proširenu verziju DJI Aeroscopea koji je preuzet iz Sirije. Udaljenost je do 50 km, napisao je.

DJI je objavio odgovor na Twitteru i rekao da su svi njegovi proizvodi dizajnirani za civilnu uporabu i "ne zadovoljavaju vojne specifikacije". Također je njihovo korištenje u vojne svrhe DJI je nazvao "neprikladnim".

DJI ni na koji način nije promijenio funkcionalnost našeg sustava AeroScope u Ukrajini, a mnoge ukrajinske jedinice AeroScope još uvijek rade, odgovorili su iz DJI-ja.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti