Samo je jedan pravi način: Samoprocjena pripijenosti zaštitne maske uz lice smanjuje njezinu učinkovitost

Američki znanstvenici proveli su studiju u kojoj su pokazali da je osobna procjena o tome pašu li zaštitne maske na lice pravilno, ne može biti pouzdana u naporima za zaštitu protiv pandemije novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 12.02.2021. / 14:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je izbila pandemija novog koronavirusa, zaštitne maske postale su ključan komad zaštitne opreme, kako među zdravstvenim djelatnicima, tako i među generalnom populacijom.

No, zbog ograničenja opskrbnih lanaca, neke organizacije su zamijenile tradicionalno testiranje pripijenosti maske na lice na kvalitetan način, osobnom procjenom adekvatne pripijenosti.

Studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu PLOS One pokazala je da provjera pripijenosti zaštitne maske prema smjernicama za samoprocjenu britanskog nacionalnog zdravstvenog servisa (HNS), nije pouzdana u određivanju koliko je dobro zaštitna maska pripijena licu.

Većina N95 maski sudionicima studije uopće nije adekvatno pristajala na lice, a testiranja pripijenosti tih maski uz lice slabo su odgovarala kvantitativnim ocjenama faktora pripijanja.

Da bi se zaraza novim koronavirusom što manje širila, bitno je da maske koje nosimo na lice pašu što je bolje moguće, kako se viralne čestice ne bi širile kroz pukotine između lica i maske dalje.

Čak i najmanji problem s pripijenosti koji nije otkriven od strane korisnika kad se radi provjera, može uvelike smanjiti zaštitu koju pruža N95 filter na zaštitnoj maski, ističu autori studije sa sveučilišta Cambridge u San Franciscu i sveućilišta Nortwestern u Evanstonu.

Za potrebe studije, sedam pojedinaca prosječne dobi od 51 godine, provelo je samoprovjeru pripijenosti N95 i KN95 maski na lice prema smjernicama NHS-a. Osim toga prošli su i kroz kvantitativna testiranja različitih maski, uključujući i kirurške te čitav niz platnenih maski.

Kvantitativni testovi pripijenosti kontinuirano mjere koncentraciju čestica unutar i izvan maske istovremeno, dok je osoba nosi na licu.

Nakon toga uspotredili su rezultate samoprocjene pripijenosti maske lica s kvantitativnim testiranjem, a ti su testovi pokazali da je adekvatna pripijenost nužna kako bi skuplje zaštine N95 i KN95 maske pružile maksimalnu zaštitu osobi.

Kad su pravilno pripijene uz lice, maske s N95 filterima zaustalvjaju 95 posto aerosola, dok neadekvatno postavljene takve maske pružaju razinu zaštite koja je usporediva s kirurškim i platnenim maskama.

Iako N95 i KN95 maske pružaju veću razinu zaštite, četvero od sedam sudionika studije nije ih moglo pravilno postaviti na lice, odnosno nisu s pouzdanošću mogli odrediti jesu li maske adekvatno postalvjene.

To je znanstvenike navelo na zaključak da je metoda za provjeru pripijenosti N95 maski koja se koristi u mnogim bolnicama nepouzdana te da ima sličnu razinu nepravilnog postalvjanja kao i kad to pojedinac učini samoprocjenom.

Ipak, za generalnu populaciju to ne znači puno, jer maske koje većina nas koristi ionako ne stije savršeno na svačijem licu, kažu američki znanstvenici.

Autori studije na kraju savjetuju da bi se za ljude kojima je potrebna respiratorna zaštita trebala vratiti tradicionalna testiranja kvantitativne i kvalitativne pripijenosti zaštitne maske uz lice.

Ključno je imati veliku količinu različitih veličina i modela maski, jer se ne može pretpostaviti za jedan model da svim osobama na licu pristaje jednako dobro, poručuju autori studije.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti