Samsung predstavio nove značajke kojima želi podići razinu sigurnosti svojih korisnika

Nove mogućnosti dostupne su za Galaxy korisnike koji imaju korisničko sučelje One UI 6.

Martina Čizmić | 03.11.2023. / 13:58

Samsung Galaxy (Foto: Afp)

Samsung je u okviru nove verzije One UI 6 korisničkog sučelja za svoje uređaje uključio nekoliko zanimljivih novih sigurnosnih značajki.

Tako će korisnici Galaxy uređaja, koji ažuriraju svoje uređaje na One UI 6, dobiti opciju Automatski blokator, paket dodatnih sigurnosnih mjera koji korisnicima nudi veći izbor mogućnosti prilagođavanja.

U tvrtki Samsung neprestano nastojimo zaštititi svoje korisnike od sigurnosnih napada, a uvođenjem Automatskog blokatora korisnici mogu nastaviti uživati u prednostima našeg otvorenog ekosustava jer znaju da je njihovo mobilno iskustvo sigurno, rekao je dr. Seungwon Shin, izvršni potpredsjednik i voditelj sigurnosnog tima, Mobile eXperience Business u Samsung Electronics. Stalno nastojimo osnažiti naše korisnike da sami izaberu ono što najbolje odgovara njihovim potrebama - umjesto da mi odlučujemo u njihovo ime, a to se odnosi i na značajku Automatski blokator.

Samsung Galaxy Samsung priprema potpuno novi uređaj, na tržištu bi se trebao pojaviti uskoro

Kako ističu iz Samsunga, jedna od funkcija značajke Automatski blokator je sprječavanje instaliranja aplikacija iz neovlaštenih izvora. Za one koji žele sigurno instalirati ovakve aplikacije nema nikakvih promjena jer je ova funkcija tvornički podešena da bude isključena. Za one koji nemaju naviku instaliranja izvan ovlaštenih izvora, aktiviranje Automatskog blokatora ih može dodatno umiriti zaustavljajući porast napada socijalnog inženjeringa poput prevarantskih glasovnih poziva, gdje napadači mogu nagovarati korisnike da instaliraju zlonamjerni softver.

Tu je još i čitav niz dodatnih kontrola, kao što je uključivanje sigurnosnih provjera aplikacija kako bi se otkrio potencijalni zlonamjerni softver i spriječile štetne naredbe i softverske instalacije putem USB kabela što može pomoći u zaštiti korisnika u situaciji u kojoj netko ima fizički pristup njihovom uređaju, primjerice kada se pametni telefon puni u zračnoj luci.

Također je i ažuriran antivirusni program Zaštita aplikacije za poruke, koji umanjuje napade bez klika ili izravne slikovne poruke koje skrivaju zlonamjerni kod. 

Privremena sigurnosna kopija u oblaku 

Uz Automatski blokator, Samsung je predstavio i privremenu sigurnosnu kopiju u oblaku. Baš kao i klasična sigurnosna kopija u oblaku, ova privremena služi kako bi korisnici na sigurno pohranili svoje podatke. No, za razliku od klasične kopije, ova ima rok trajanja. 

Osmišljena je kako bi korisnicima Samsung Galaxy pametnih uređaja pružila sigurnost i umanjila zabrinutost oko gubitka njihovih podataka, uključujući fotografije, videozapise i privatne datoteke. 

Korisnici mogu odabrati prijenos svojih podataka u Samsung Cloud pohranu putem svog Samsung računa, gdje se oni čuvaju na sigurnom i spremni su za ponovno preuzimanje. Usluga je besplatna i bez ograničenja ukupne pohrane, no pojedinačne veličine datoteka ograničene su na 100 GB. Nema potrebe za korištenjem osobnog računala ili bilo kojeg vanjskog memorijskog uređaja, a za prijenos podataka je potrebna Wi-Fi mreža.

Try Galaxy on iPhone Samsung osmislio zanimljiv način da privuče zagrižene obožavatelje Applea

Podaci se pohranjuju do 30 dana od datuma početnog sigurnosnog kopiranja. U tom razdoblju korisnici će moći vratiti svoje podatke kad god to žele. Također, dobivaju i obavijest o približavanju vremenskog ograničenja prije nego što se njihovi podaci automatski izbrišu.

Kako ističu iz Samsunga, privremena sigurnosna kopija u oblaku idealna je usluga za osiguravanje očuvanja podataka u različitim scenarijima u kojima bi korisnici mogli biti zabrinuti da će izgubiti svoje podatke, kao što je popravak pametnog telefona. Uključena je kao dio Načina održavanja, čime se osigurava da se osobni podaci na uređaju, uključujući privatne datoteke unutar sigurne mape, mogu pohraniti i oporaviti nakon popravka.

Korisnici koji prvi put postavljaju svoj novi uređaj mogu vratiti podatke pomoću Setup Wizard značajke. Čak i ako preskoče ovaj korak, mogu pronaći Privremena sigurnosna kopija u oblaku u bilo kojem trenutku unutar Načina održavanja ili funkcije resetiranja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti