Široko prisutne "vječne kemikalije" mogu potaknuti stanice raka na širenje

Takozvane "vječne kemikalije" ubrzavaju migraciju stanica raka debelog crijeva te istovremeno povećavaju i rizik od te bolesti, a jedna profesija je posebno izložena tom riziku, otkriva nova znanstvena studija.

Branimir Vorša | 18.12.2023. / 11:36

Stanica raka, ilustracija
Stanica raka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Novo istraživanje sugerira da izloženost određenim takozvanim "vječnim kemikalijama" potencijalno može ubrzati napredovanje stanica kolorektalnog raka (CRC). Studija je bila usredotočena na per- i poli-fluoroalkilne tvari (PFAS), koje se obično nalaze u krvi vatrogasaca zbog njihove česte upotrebe pjene za gašenje požara koja sadrži PFAS.

WHO o aspartamu - 5 Koliko je doista opasan zaslađivač o kojem se ovih dana puno priča? Stručnjaci objašnjavaju o čemu najviše treba voditi računa

Vatrogasci, s povišenim razinama PFAS-a, skloniji su karcinomima poput kolorektalnog karcinoma, koji je povezan s okolišnim čimbenicima koji čine 80 posto slučajeva CRC-a. Laboratorijska studija, objavljena u časopisu Environmental Science & Technology, otkrila je da je izloženost PFAS-u potaknula CRC stanice na migraciju, što ukazuje na potencijalnu ulogu u širenju raka.

Nalaze se posvuda

To ne dokazuje da je riječ o metastazama, ali stanice tumora imaju povećanu pokretljivost, što je obilježje metastaza, ističe Caroline H. Johnson, epidemiologinja sa Sveučilišta Yale.

PFAS, poznati kao "vječne kemikalije", postojani su organski zagađivači s jakim vezama ugljika i fluora te otporni na razgradnju. Koautor spomenutog istraživanja, Jie Zheng, naglašava njihovu prevalenciju, otkrivajući PFAS-ove u pitkoj vodi, prašini, proizvodima za čišćenje i premazima.

Opasnosti PFAS-a, koji se nalaze u svakodnevnim predmetima, ostaju nejasne zbog različitih spojeva. Visoka izloženost tim dugotrajnim kemikalijama, povezana sa štetnim učincima na zdravlje, dovela je do klasifikacije perfluorooktanske kiseline (PFOA) kao kancerogene, a perfluorooktansulfonske kiseline (PFOS) kao moguće kancerogene.

Te kemikalije je potrebno pratiti

Stanica raka, ilustracija Rak među mlađim ljudima je u porastu, a znanstvenici su objasnili glavne razloge

Kako bi proučili utjecaj PFAS-a na agresivni CRC, znanstvenici su koristili laboratorijski uzgojene CRC stanice i metabolomiku, otkrivajući promijenjene metabolite ključne za funkcioniranje stanica. Izloženost PFOS-u i PFOA-i povećala je kretanje i širenje stanica, utječući na aminokiseline, masne kiseline i signalne proteine povezane s metastazama.

Studija, ključna za zanimanja s visokom izloženošću, naglašava potrebu za praćenjem tih kemikalija.

Mnoge in vitro studije ne mogu se prevesti na ljude, ali mislim da je važno najprije razumjeti mehanizme kako zapravo mogu utjecati na rast stanica raka, kaže Johnson.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti