Koliko je doista opasan zaslađivač o kojem se ovih dana puno priča? Stručnjaci objašnjavaju o čemu najviše treba voditi računa

Koriste ga milijuni ljudi, nalazi se u brojnim namirnicama, a za Svjetsku zdravstvenu organizaciju umjetni zaslađivač aspartam moguće je kancerogen. Dnevnik Nove TV je provjerio što sve stručnjaci povezuju s nastankom raka.

DNEVNIK.hr | 15.07.2023. / 21:57

Galerija

Žvakaća guma, zaslađivač za kavu ili pak gazirani sok. U svemu tome ima aspartama, umjetnog zaslađivača koji je moguće kancerogen za ljude.

Znam ovo aspartam, i ja se isto pitam je li kancerogeno ili nije. Trudim se kupovati hranu koja nema baš previše umjetnih stvari, što čišće mogu, nema baš puno toga, ali trudim se, rekli su građani.

No to što je moguće kancerogen, ne znači da je zabranjen ili opasan - ako se koristi kako je propisan, a to je kao i dosad - na dan do 40 miligrama po kilogramu tjelesne mase.

To bi za osobu od 70 kg značilo da bi on to unio morao bi popiti 10 do 15 čaša zaslađenog soka ili popiti više od 100 kava koje su zaslađene s dvije tabletice sladila, rekla je Sandra Bival, nutricionistica iz KBC-a Zagreb.

Čak 200 je puta slađi od šećera, evo zašto ga Svjetska zdravstvena organizacija smatra moguće kancerogenim, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Martina Bolšec Oblak.

Zbog ograničenih dokaza za rak kod ljudi, ograničenih dokaza za rak kod pokusnih životinja i dokaze za mehanizme nastanka raka. Kad govorimo o raku ljudi posebno mislimo na hepatoceluralni karcinom koji je vrsta raka jetre, objasnila je Iva Pejnović Franelić iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Panike nema, ali stručnjaci poručuju - unos svih šećera treba biti ispod deset posto ukupnog unosa energije. Pogotovo kod djece.

Dobro zvuči kad kažemo da osoba od 60 kilograma može popiti 12 do 30 limenki nekog pića, ali treba uzeti u obzir da dijete od 20 kg ne bi trebalo uzimati više od dvije do tri limenke, objasnila je Dubravka Marija Kraković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema stručnjacima dokazano su kancerogeni za ljude pušenje, alkohol, UV i ionizirajuće zračenje. Vjerojatno kancerogeni su spojevi koje nastaju kod prženja na visokoj temperaturi, konzumacija crvenog mesa, DDT insekticid, rad u noćnoj smjeni. Kao moguće kancerogeno, osim aspartama, označeni su ispušni plinovi, profesionalno izlaganje kemijskim spojevima u frizerskim salonima, olovo.

Ne postoji namirnica za koju će vam netko reći da uzrokuje rak, radi se o količini, izjavila je Bival.

Što jedemo - nije lako uvijek prevesti. Dnevnik Nove TV, pročitao je neke sastojke na deklaracijama građanima koji su ostali u šoku kada im je otkriveno o kojim se namirnicama radi. 

No nije sve na popisu štetno ni loše, već je važan balans. Jer doza je ta koja čini štetnost.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 


Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti