Sljedeće godine planirano je lansiranje satelita koji će pratiti efekte klimatskih promjena

Satelit će tijekom tri godine svakih 12 dana skenirati površinu Zemlje i pratiti promjene koje se budu događale i koje bi mogle ukazivati na potencijalne prirodne katastrofe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.03.2021. / 13:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA u suradnji sa znanstvenicima iz Indije razvija poseban satelit koji bi trebao pratiti promjene na Zemljinoj površini i na vrijeme upozoriti na potencijalne prirodne katastrofe. Satelit je nazvan NISAR i opremljen je najvećim antenskim reflektorom do sada, a iz orbite će pratiti različite promjene na našem planetu poput otapanja leda i njegova utjecaja na porast razine mora, znakove potencijalnih vulkanskih erupcija, promjene u vegetaciji diljem svijeta itd.

Satelit će koristiti poseban antenski reflektor promjera 12 metara za slanje i primanje signala koji će raditi na sličan način na koji vremenski radari prate oluje. Prema informacijama sa stranica NASA-e, radar će moći zamijetiti pokrete na površini Zemlje od samo 1 centimetra na područjima veličine oko polovice teniskog igrališta. Npr. na vulkanski aktivnim područjima radar može zabilježiti pomicanja na površini zemlje koja su rezultat kretanja magme ispod površine i naznaka potencijalne erupcije vulkana.

NISAR je poput vremenskog satelita koji će nam omogućiti praćenje promjena na Zemljinoj površini, komentirao je znanstvenik koji radi na projektu tog radara u NASA-i Paul Rosen. Naglasio je kako je to posebno važno za znanstvenike koji već dugo čekaju pouzdane alate koji će konstantno pratiti promjene zahvaljujući kojima će moći bolje shvatiti što to pokreće prirodne procese našeg planeta. Također, te će informacije biti važne i prilikom predviđanja prirodnih nepogoda i katastrofa poput vulkana, klizišta itd.

Lansiranje satelita očekuje se tijekom sljedeće godine, a tijekom primarne misije koja će trajati 3 godine, svakih će 12 dana skenirati površinu Zemlje, pa će se na temelju tih informacija moći pratiti promjene na površini planeta te reagirati na njih.

Izvor: NASA
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti