Šokantno otkriće: Užareni plinoviti div pokazuje tragove planetarnog kanibalizma

Znanstvenici su ostali iznenađeni otkrićem dokaza da je divovski plinoviti egzoplanet možda progutao manji planet.

Branimir Vorša | 02.07.2023. / 10:02

Umjetnički prikaz egzoplaneta kategorije vrućih Jupitera
Umjetnički prikaz egzoplaneta kategorije vrućih Jupitera (Foto: ESA/ATG medialab, CC BY-SA 3.0 IGO)

Divovski plinoviti egzoplanet udaljen 634 svjetlosne godine od Zemlje ima intrigantnu značajku u svojoj atmosferi, nagovještavajući mogućnost da je možda progutao manji plnet veličine Merkura, otkriva nova znanstvena studija.

Otprije poznat znnosti, li kaao najtopliji egzoplanet u našoj galaksiji

Egzoplanet, poznat kao WASP-76b, već je stekao slavu kao jedan od najtoplijih u galaksiji, s temperaturama koje se penju iznad 2000 stupnjeva Celzija. Prethodne studije sugerirale su da se na tom planetu događa kiša tekućeg željeza.

Međunarodni tim astronoma, predvođen Stefanom Pelletierom s kanadskog Sveučilišta u Montrealu, sada je preispitao taj neobičan egzoplanet. Pažljivom analizom identificirali su najmanje 11 zasebnih elemenata u atmosferi WASP-76b, s određenim obiljem koje ukazuje na njegove tendencije proždiranja drugih planeta. Studija o tome objavljena je u časopisu Nature.

Uistinu su rijetka vremena kada nas egzoplanet udaljen stotinama svjetlosnih godina može naučiti nečemu što bi inače bilo nemoguće znati o našem vlastitom Sunčevom sustavu. To je slučaj u ovoj studiji, ističe Pelletier.

Bogatstvo elemenata u atmosferi

WASP-76b pripada kategoriji tkozvanih vrućih Jupitera, plinovitih divova smještenih tako blizu svojih zvijezda da doživljavaju nevjerojatne temperature. Unatoč tome što ima oko 90 posto Jupiterove mase, WASP-76b ima radijus oko 185 posto veći zbog širenja atmosfere izazvanog toplinom.

Koristeći instrument MAROON-X na teleskopu Gemini North, Pelletier i njegovi kolege precizno su izmjerili i identificirali elemente prisutne u užarenoj atmosferi planeta.

Uz prethodno promatrano željezo, pronašli su niz drugih elemenata kao što su natrij, kalcij, krom, litij, vodik, vanadij, magnezij, dušik, mangan, kalij i barij. Najznačajnije je da su po prvi put otkrili vanadijev oksid na egzoplanetu, molekulu koja može značajno utjecati na strukturu atmosfere vrućih divovskih planeta.

Progutao planet veličine Merkura?

Odsutnost određenih elemenata poput titana i aluminija, koji imaju više točke taljenja, navela je tim da sugerira da bi gornje atmosfere vrućih Jupitera mogle biti vrlo osjetljive na temperaturne varijacije, čak i ako se njihove temperature čine sličnima.

Primjetno je da neke od zastupljenosti elemenata u atmosferi WASP-76b vrlo nalikuju onima uočenim u njegovoj zvijezdi domaćinu, pa čak i na našem Suncu. Međutim, značajno se razlikuju od obilja pronađenih na stjenovitim planetima poput Zemlje, Venere, Marsa i Merkura. Ova razlika pruža dragocjene uvide u formiranje planeta plinovitih divova.

Odstupanja njihovih vrijednosti od očekivanih dovela su nas do pretpostavke da je WASP-76b možda progutao još jedan puno manji planet, onaj s istim kemijskim sastavom kao i Merkur, objasnio je Mohamad Ali-Dib, astrofizičar s njujorškog sveučilišta Abu Dhabi.

Novo istraživanje pokazuje da znanost tek grebe po površini razumijevanja jedinstvenih i ekstremnih svjetova u našoj galaksiji. Analiza sastava plinovitih divova poput WASP-76b pruža bitne informacije za unapređenje našeg znanja o formiranju planeta.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti