Spektakularan pogled na polarnu svjetlost iz Zemljine orbite

U videu koji traje nešto manje od dvije minute, možemo vidjeti ISS kako nadlijeće Zemlju, dok se ispod nje prelijevaju boje polarne svjetlosti od svjetlo zelene pa do ružičaste.

Martina Čizmić | 15.08.2024. / 11:18

Perzeidi i aurora borealis u Poljskoj (Foto: Afp)

 Dok smo mi u Hrvatskoj podizali pogled prema noćnom nebu ne bi li uhvatili koji meteor odnosno suze svetog Lovre, oni nešto sjevernije od nas imali su priliku uživati u jedninstvenom spektaklu. Kombinaciji Perzeida i polarne svjetlosti. 

Aurora Borealis iznad Velike Britanije Hrvate je prošlog tjedna oduševila aurora borealis: Evo zašto je došlo do ovog fenomena i može li se uskoro ponoviti

Astronauti koji trenutno borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) imali su pak još bolji pogled na ovaj prirodni fenomen, a da je izgledalo zaista impresivno, možda najbolje pokazuje video koji je snimio astronaut Matthew Dominick. 

U videu koji traje nešto manje od dvije minute, možemo vidjeti ISS kako nadlijeće Zemlju, dok se ispod nje prelijevaju boje polarne svjetlosti od svjetlo zelene pa do ružičaste. 

Podsjetimo, polarna svjetlost nastaje zbog snažne aktivnosti solarnih oluja, kad električki nabijene čestice Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje, gdje se sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara. 

Sunce i divovska pjega okrenuta prema Zemlji Sunce nam opet sprema spektakl: Aurora bi se ponovno mogla spustiti južnije nego inače

Polarna svjetlost odnosno aurora borealis, najčešće je vidljiva u područjima najbližima Sjevernom odnosno Južnom polu, ali u periodima snažne Sunčeve aktivnosti može biti vidljiva i u podučjima koja su južnije odnosno sjevernije (ovisno na kojoj ste polutci).
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti