Srušen još jedan rekord na Mediteranu: Izmjereno rekordnih 49,5 stupnjeva Celzija

Vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja će se od 2040. godine pomaknuti na rujan i listopad.

Hina | 16.08.2023. / 13:51

Vrućina, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Turska je izvijestila o rekordnoj temperaturi od 49,5 Celzijevih stupnjeva zabilježenoj u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, a stručnjaci upozoravaju da će se trend toplinskih valova u mediteranskom bazenu zadržati do 2040-ih.

Rekordna temperatura evidentirana je u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, napisao je u utorak navečer ministar okoliša Mehmet Özhaseki na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

Rast temperature Srušen još jedan temperaturni rekord: Ova se država prži na čak 50,4 Celzijeva stupnja

Prethodni rekord iznosio je 49,1 stupanj Celzija i izmjeren je 2021. godine, dodao je Özhaseki.

Nacionalna meteorološka služba u srijedu je upozorila da će toplinski val i dalje premašivati uobičajene sezonske temperature i za 11 stupnjeva.

Glavni razlog toplinskih rekorda su klimatske promjene, smatra Barış Önol, profesor meteorologije na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu.

Premda vremenski fenomen El Niño donosi i temperaturne rekorde, toplinski valovi su sve češći i traju dulje, rekao je Önol u telefonskom razgovoru za dpa.

Turska će biti puno izloženija visokim temperaturama u sljedećih 30 do 40 godina, kao i ostatak mediteranske regije, upozorio je.

Rast temperature Potvrđen je klimatski rekord: Srpanj 2023. je bio najtopliji srpanj ikad zabilježen na Zemlji

Vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja će se od 2040. godine pomaknuti na rujan i listopad, predviđa Önol.

Za regiju će također biti ključno upravljanje vodama i vodnim resursima, smatra Önol te predviđa sušu u ljetnim mjesecima u godinama koje dolaze.

Turska uvelike ovisi o fosilnim gorivima. Prema službenim podacima tijekom 2022. godine iz ugljena je proizvedeno oko 34,6 posto električne energije, a iz prirodnog plina 22,2 posto.

Özhaseki podsjeća da je cilj zemlje dosegnuti nultu stopu do 2053.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti