Studija otkrila poražavajuće podatke: Velikim majmunima u Africi prijeti dramatičan gubitak staništa

Uništavanje staništa usko je povezano s klimatskim promjenama, krčenjem šuma i rastom ljudske populacije.

Hina | 08.06.2021. / 14:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stanište velikih majmuna poput gorila, bonoboa i čimpanzi u sljedećih će se 30 godina jako smanjiti, pokazalo je istraživanje više od 60 znanstvenika.

Prema istraživanju objavljenome u časopisu Diversity and Distributions, do 85 posto trenutačnog raspona populacije majmuna više neće imati stanište do sredine stoljeća.

Uništavanje staništa usko je povezano s klimatskim promjenama, krčenjem šuma i rastom ljudske populacije.

Gorilama, bonoboima i čimpanzama prijeti 'mračna budućnost', upozorava dr. Ilka Herbinger iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF), koautorica studije. U mnogim regijama Afrike našoj najbližoj rodbini prijeti izumiranje, rekla je.

Herbinger apelira da se mora zaustaviti "klimatski kolaps" i "uništavanje šuma" kako bi se ublažilo masovno izumiranje velikih majmuna.

Prema studiji, koja je prvi put objavljena u nedjelju, za opstanak afričkih majmuna također je presudno održavanje i uspostava "veza i hodnika" između staništa koja bi mogla biti utočište u budućnosti.

Primjerice, planinski lanci trenutačno su manje pogodna staništa za neke vrste velikih majmuna, ali očekuje se da će se to promijeniti globalnim zagrijavanjem. Životinje bi teoretski mogle preživjeti ako bi mogle migrirati iz nizina u planine.

Studija je prva koja je u cjelini ispitala učinke klimatskih promjena, upotrebe zemljišta i porasta ljudske populacije na budući raspon populacije gorila, čimpanzi i bonoboa.

Trenutačno su svi afrički majmuni navedeni na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kao ugroženi ili kritično ugroženi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti