Teksas tuži Google za kršenje zakona protiv milijuna svojih građana, a moguća kazna je čak 25.000 dolara po pojedinačnom prekršaju

Google ima novi problem, ovog puta s američkom saveznom državom Teksas, koja ih tuži za kršenje prava milijuna svojih građana. Glasnogovornik tog tehnološkog diva pak poručuje - "sve ćemo pojasniti na sudu".

Branimir Vorša | 21.10.2022. / 13:33

Google
Google (Foto: Afp)

Američka savezna država Teksas tuži Google zbog korištenja biometrijskih podataka, poput prepoznavanja lica i glasa, milijuna svojih građana bez njihovog pristanka od 2015. godine do danas 'za vlastite komercijalne interese'.

U tužbi protiv tehnološkog diva koju je podnio Ken Paxton, državni odvjetnik države Teksas, tvrdi se da je Google koristio biometrijske podatke za treniranje dubokih neuronskih mreža koje pokreću neke od njegovih proizvoda i koji generiraju najveći prihod, poput aplikacija Google Photos, Nest Hub Max i Google Assistant.

Razlog zbog kojeg Teksas tuži Google jest taj što ta američka savezna država ima Zakon o hvatanju ili korištenju biometrijskih identifikatora, koji nalaže da je za bilo kakvu upotrebu biometrijskih podataka potreban pristanak vlasnika tih podataka, a oni koji prekrše zakon podliježu kazni od 25.000 dolara po prekršaju. U tužbi se ističe da Google nije imao takav pristanak od svojih korisnika u Teksasu.

Google Izdavači tuže Google u Britaniji i Nizozemskoj zbog izgubljenih prihoda

Reakcija iz Googlea

Google je putem svojeg glasnogovornika reagirao na tužbu, a Googleov glasnogovornik je za Daily Mail rekao da Paxton pogrešno karakterizira Googleove proizvode u još jednoj zapanjujućoj parnici te da planiraju sve to iznijeti na sudu.

Neće se tolerirati Googleovo neselektivno prikupljanje osobnih podataka Teksašana, uključujući vrlo osjetljive podatke poput biometrijskih identifikatora. Nastavit ću se boriti protiv Big Techa kako bih osigurao privatnost i sigurnost svih Teksašana, poručio je pak Paxton. Dodao je da se bez pristanka hvataju i biometrijski podaci djece.

Dokument osuđuje Google, navodeći da godinama nezakonito hvata biometrijske podatke s korisnicima bez pristanka i onima koji ih ne koriste diljem Teksasa - uključujući našu djecu i bake i djedove.

"Moderno Sauronovo oko"

Nekorisnici aplikacije Google Photos ulaze u bazu podataka koju pokreće algoritam, kada korisnik te aplikacije snimi njihovu fotografiju te koristi značajku 'Face Grouping' kako bi označio identitet osoba na toj fotografiji.

Googleovi istraživači su 2015. godine objavili rad koji opisuje duboku neuronsku mrežu nazvanu FaceNet, koja izravno uči mapiranje iz slika lica u kompaktni euklidski prostor, gdje udaljenosti izravno odgovaraju mjeri sličnosti lica', omogućujući zadatke kao što je prepoznavanje lica, verifikacija i grupiranje.

Aplikacija Google Photos je nevjerojatan uspjeh za Google. Google Play Store tvrdi da Google Photos ima više od pet milijardi instaliranja. Apple App Store izvještava da je više od 339.000 korisnika poslalo recenzije Google fotografija, a pretpostavlja se da je broj instaliranja Google Photos iz Apple App Storea iste veličine ili veći od instaliranja iz Google Play Storea, navodi se u tužbi.

U tužbi se također navodi da Googleov Nest Web Max slijedi sličan nacrt, sa značajkom nazvanom 'Face Match' koja koristi prepoznavanje lica, kako bi omogućila uređaju da 'vidi' tko ga koristi za predstavljanje personaliziranih informacija.

Kako bi Face Match radio, kamera Nest Hub Maxa dizajnirana je da bude moderno Sauronovo oko, da stalno gleda i čeka da identificira lice koje poznaje. To znači da Googleov uređaj neselektivno snima geometriju lica bilo kojeg Teksašanina koji mu slučajno dođe u vidokrug, uključujući ne-korisnike koji nikada nisu ovlastili Google da uhvati njihove biometrijske podatke i koji, po svoj prilici, možda niti ne znaju da Google to radi, piše u tužbi.

Tužba navodi i primjer Google Assistanta, koji koristi značajku 'Voice Match' kako bi prepoznao tko mu se obraća. Nadalje se navodi da Google koristi otiske glasa za razvoj ove značajke, koja čak može 'razlikovati glasove naše djece', ističe se u tužbi.

Iz Googlea poručuju - sve će razjasniti na sudu

Slika nije dostupna Sprema se tužba protiv Googlea zbog dominacije na tržištu online oglašavanja

Međutim, Googleov glasnogovornik još jednom je pokušao pojasniti stvari u izjavi za spomenuti britanski tabloid.

Google Photos vam pomaže organizirati slike ljudi grupiranjem sličnih lica, tako da možete lako pronaći stare fotografije. Naravno, ovo je vidljivo samo vama, možete jednostavno isključiti ovu značajku ako želite, a mi ne koristimo fotografije ili videozapise u aplikaciji Google Photos u reklamne svrhe. Isto vrijedi za Voice Match i Face Match na Nest Hub Maxu, koje su nezadane značajke koje korisnicima daju opciju da dopuste Google asistentu da prepozna njihov glas ili lice kako bi prikazao njihove informacije. Pojasnit ćemo sve na sudu, poručio je na kraju glasnogovornik Googlea.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti