Sprema se tužba protiv Googlea zbog dominacije na tržištu online oglašavanja

Američki mediji tvrde kako će Ministarstvo pravosuđa SAD-a uskoro podići tužbu protiv tehnološkog diva.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2022. / 13:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je godinama na udaru brojnih tužbi, a prema podacima tehnoloških medija, priprema im se još jedna, čini se, velika tužba. Naime, Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) pokrenulo je istragu protiv kompanije zbog njihove dominacije na tržištu digitalnog oglašavanja, odnosno zbog zabrinutosti kako tvrtka ilegalno kontrolira to tržište. Njihovi odvjetnici tijekom godina stupili su u kontakt s brojnim izdavačima kako bi saznali što više informacija o ovom tržištu i Googleovom utjecaju na njega.

Slika nije dostupna Nova optužba protiv tehnološkog diva: "Deseci milijuna Europljana otvaranjem Google računa izlažu se riziku da se prati svaki njihov korak "

S obzirom na to da se govori kako bi tužbu mogli podići već sljedećeg mjeseca, čini se kako je DOJ već prikupio brojne dokaze protiv Googlea. Nije poznato u kojoj saveznoj državi će ministarstvo podići tužbu protiv kompanije - možda će to biti u New Yorku, na čijem je sudu već podignuta jedna tužba protiv Googlea zbog oglašavanja.

Iz Googlea, naravno, odbacuju sve optužbe o njihovim navodno ilegalnim načinima na koji kontroliraju to tržište. Kako je u razgovoru za Bloomberg rekao glasnogovornik Peter Schottenfels, na tržištu online oglašavanja vlada velika konkurencija zbog koje su smanjene provizije tehnoloških kompanija, ali i koja oglašivačima i izdavačima nudi veći izbor i više opcija.

Ministarstvo pravosuđa još je prije pandemije krenulo s istragom velikih tehnoloških kompanija, uključujući i Google, Facebook, Amazon i Apple, zbog njihova potencijalnog monopolističkog ponašanja, a godinu dana kasnije krenuli su s ispitivanjima stručnjaka i konkurenata na tržištu online oglašavanja, kako bi pronašli način na koji bi smanjili Googleovu dominaciju. Kao jedno od potencijalnih rješenja tada se spominjala prodaja Chromea.

Slika nije dostupna Nije šala: Meta tuži Metu jer su se nazvali Meta

Inače, Ministarstvo pravosuđa SAD-a još je prije dvije godine podiglo tužbu protiv Googlea zbog njihove dominacije, odnosno monopola na tržištu online pretraživanja. Iz Googlea su tada odgovorili kako ljudi njihove proizvode ne koriste zato što ne postoji alternativa, već zato što su superiorni.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti