Podignuta nova tužba protiv Googlea zbog kršenja privatnosti korisnika

Iz Googlea su kratko prokomentirali kako su Paxtonovi navodi, ponovno, temeljeni na netočnim tvrdnjama i zastarjelim podacima.

Martina Čizmić | 20.05.2022. / 08:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Teksaški državni tužitelj, Ken Paxton, podignuo je tužbu protiv Alphabeta, u kojoj tvrdi da njihova tražilica Google prikuplja podatke o korisnicima čak i kad oni koriste "pregledavanje interneta u privatnom obliku".

Radi se o "incognito mode" ili "privatno pregledavanje" koje je moguće uključiti u internetskom pregledniku, a korisnicima bi trebalo omogućiti pretraživanje interneta bez da se njihove aktivnosti bilježe ili prate.

U tužbi se navodi kako Google nudi opciju "privatnog pregledavanja" koje lako može otkriti veoma osjetljive podatke kao što su politička uvjerenja, seksualna orijentacija ili zdravstveno stanje.

Slika nije dostupna Protiv Googlea podignuta tužba zbog kršenja privatnosti korisnika i praćenja lokacije

Zapravo, stoji u tužbi, Google obmanjuje korisnike i prikuplja cijeli niz osobnih podataka, čak i kad su korisnici uključili privatno pregledavanje internetskih stranica.

Iz Googlea su kratko prokomentirali kako su Paxtonovi navodi, ponovno, temeljeni na netočnim tvrdnjama i zastarjelim podacima.

Uvijek smo ugrađivali postavke privatnosti u naše proizvode i korisnicima davali široke mogućnosti kontrole podataka o lokaciji, stoji u odgovoru iz Google u kojem navode i kako će se "žestoko boriti" protiv lažnih navoda.

Ovo je još jedna u nizu tužbi koje su državni tužitelji nekoliko saveznih država u SAD-u podigli protiv Googlea zbog, kako su naveli, "obmanjujuće prakse prikupljanja podataka o lokaciji koji ugrožavaju privatnost korisnika".

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti