Protiv Googlea podignuta tužba zbog kršenja privatnosti korisnika i praćenja lokacije

U tužbi se navodi kako korisnici ne mogu spriječiti Google u prikupljanju i pohranjivanju podataka o lokaciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2022. / 14:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rastućem popisu tužbi protiv Alphabeta, odnosno Googlea, od ovog tjedna možemo dodati još jednu. U SAD-u su District of Columbia i tri savezne države podigle tužbu protiv internetskog diva zbog kršenja privatnosti korisnika njihovih usluga te zbog primjene poslovnog modela koji je, tvrde, baziran na konstantnom nadzoru svojih korisnika.

Tužba (Foto: Thinkstock) Googleov pravni tim morat će raditi prekovremeno: Podignuta još jedna tužba protiv internetskog diva

U tužbi stoji kako u stvarnosti korisnici Googleovih proizvoda ne mogu spriječiti kompaniju u prikupljanju i pohranjivanju podataka o njihovoj lokaciji, a na tim podacima Google zarađuje. Navodi se kako Google ima mogućnost da bez presedana svakodnevno prati živote svojih korisnika o čemu, naravno, oni nemaju saznanja. A prikupljanje tih podataka je od ključne važnosti za njihov biznis digitalnog oglašavanja koji je Alphabetu u 2020. donio prihode od 150 milijardi dolara.

Također, Google uvjerava korisnike da imaju potpunu kontrolu nad svojim podacima, a u stvarnosti se to nije pokazalo istinitim, tvrdi se u tužbi.

Iz Googlea, očekivano, demantiraju navode iz tužbe. U objavi za javnost kažu kako su podaci koji se koriste u tužbi bazirani na netočnim i zastarjelim tvrdnjama oko postavka u Googleu. “U svoje smo proizvode uvijek implementirali opcije za privatnost te omogućili snažnu kontrolu podataka o lokaciji”, stoji u priopćenju kojeg je potpisao glasnogovornik Googlea Jose Castaneda.

Slika nije dostupna Iskorištavali podatke korisnika za svoj profit? Podignuta tužba protiv Mete teška čak 3,1 milijardi dolara

Inače, protiv Googlea slična je tužba podignuta prije dvije godine u Arizoni, no sudac je odbio donijeti presudu po kratkom postupku, bez porote, uz obrazloženje da za takav zahtjev tužiteljstva nema dovoljno dokaza. Sudac je tada rekao kako je odluka bazirana na podacima o internoj komunikaciji unutar samog Googlea, a ti su podaci nisu pokazali da je Google zavaravao korisnike oko zaštite njihovih osobnih podataka.

Izvor: AP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti