Googleov pravni tim morat će raditi prekovremeno: Podignuta još jedna tužba protiv internetskog diva

Novi dan, nova tužba protiv Googlea. Ovog puta zbog njihova monopolističkog ponašanja i kršenja tržišnih pravila vezanih za Android i Google Play.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2021. / 13:08

Tužba (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Google se, po tko zna koji put, ponovno našao na udaru zakona. Protiv kompanije je podignuta tužba zbog navodnog ograničavanja konkurencije te kršenje zakona o ravnopravnoj tržišnoj utakmici. Tužbu je podnijela skupina od 37 državnih odvjetnica i odvjetnika, a na tapeti su im se našli Android i online trgovina Google Play. Prilikom podizanja tužbe državni odvjetnik savezne države Utah Sean Reyes rekao je kako “Google Play nije fer” te je upozorio na njihovo monopolističko ponašanje i dominantnu tržišnu poziciju koja im omogućuje zaradu milijarde dolara od manjih kompanija, konkurenata i samih korisnika.

Slika nije dostupna Trump tuži Zuckerberga i društvo: "Ova tužba je prekrasan razvoj za slobodu govora"

U tužbi se tvrdi kako Google iskorištava svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi izvukao 30 posto provizije od kupovine preko njihove online trgovine Google Play. Naglašava se kako je danas situacija na tržištu takva da Google i nema pravog konkurenta jer je, osim na Appleovim telefonima, na većini telefona dostupan samo Googleov Android. U SAD-u se preko Play Storea distribuira više od 90 posto aplikacija, zbog čega kompanija praktički ima monopol, a korisnici u toj trgovini kupuju digitalni sadržaj i pretplate, pri čemu, dakle, plaćaju proviziju Googleu.

Kako bi zadržao taj monopol, stoji u tužbi, Google se koristi raznim ilegalnim metodama, navodno je plaćao developere kako ne bi podržavali suparničke trgovine aplikacija. Također, navodno je pokušao utjecati i na Samsung, koji je predstavio vlastitu trgovinu aplikacija na Androidu kako bi spriječio mogućnost snažne konkurencije. Novinari Reutersa kontaktirali su s južnokorejskom tvrtkom, no odgovore na pitanja vezane za odnos s Googleom nisu dobili.

Slika nije dostupna Kako onemogućiti Google u praćenju lokacije korisnika? "To je gotovo nemoguće"

Ovo, dakle, nije jedina tužba koja je u SAD-u podignuta protiv internetskog diva. Aktualne su još tri tužbe - jedna za ekskluzivno korištenje njihovih aplikacija na uređajima koje pokreće Android, jedna zbog kršenja tržišnih pravila vezana za internetsko oglašavanje, a treća je vezana za pretraživanje. U njoj se Google optužuje da u rezultatima pretraživanja favorizira svoje aplikacije i stranice, na štetu konkurenata poput TripAdvisora i Yelpa. Googleovci, naravno, odbacuju sve ove optužbe i smatraju ih neutemeljenima, no to će ipak morati dokazati pravnim putem.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti