Kako onemogućiti Google u praćenju lokacije korisnika? "To je gotovo nemoguće"

Državni tužitelj Arizone ponovno je napao Google zbog praćenja korisnika i njihove lokacije te kaže da je gotovo nemoguće onemogućiti praćenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2021. / 15:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako u Googleovim servisima možete isključiti opciju praćenja lokacije? Na to je pitanje nedavno odgovor dao državni tužitelj Arizone Mark Brnovich, a ono što je rekao prilično je zabrinjavajuće - to je gotovo nemoguće. Takav je dojam stekao nakon proučavanja brojnih dokumenata u tužbi koja je u SAD-u podignuta protiv Googlea. O tome smo već pisali te dokumenti pokazuju da je Google nastavio pratiti lokaciju korisnika Androida čak i kada su oni isključili tu opciju, a navodno su od proizvođača mobitela tražili da opcije privatnosti na svojim uređajima zakopaju što dublje kako bi ih korisnici mogli što teže pronaći.

Slika nije dostupna Francuski regulator kaznio Google s 220 milijuna eura zbog zloupotrebe položaja i natjerao ga na promjene u online oglašavanju

Gostujući u jednoj emisiji američke TV mreže Fox News krajem prošlog tjedna, Brnovich je govorio o Googleu, praćenju i tužbi koja je podignuta protiv američkog diva. Rekao je kako je Google svojim ponašanjem, odnosno prikupljanjem lokacijskih informacija i kada su one bile isključene, prekršio zakon o zaštiti potrošača jer prikuplja gomilu informacija o korisnicima, a u biti im ne daje mogućnost da ne pristanu na te opcije praćenja.

U biti, svaki put kada koristite svoj telefon, oni prate sve što radite. Prikupljaju sve informacije, komentirao je Brnovich i dodao da Google zna više o korisnicima od njihovih supružnika, kao i da zna više o tome gdje putuju od putničkih agencija. Sve te informacije iskorištavaju za manipulaciju rezultatima pretraživanja.

Privatnost (Foto:Getty) Google je namjerno otežao pronalazak opcija privatnosti na Androidu?

Državni tužitelj posebno je upozorio na to da je državi za praćenje lokacijskih informacija potreban poseban sudski nalog, dok Googleu za to ne treba nikakav nalog. Oni smatraju, naglasio je Brnovich, da korisnici pristajanjem na uvjete korištenja njihovih usluga, pristaju i na dijeljenje informacija s tom kompanijom.

Izvor: Fox News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti