Google je namjerno otežao pronalazak opcija privatnosti na Androidu?

Informacije o tužbi protiv Googlea otkrile su da je Google namjerno pokušavao otežati pronalazak opcija na Androidu, a čak su pokušavali uvjeriti i mobilne kompanije da naprave isto s lokacijskim opcijama na svojim uređajima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2021. / 08:41

Privatnost (Foto:Getty)
Privatnost (Foto:Getty) (Foto: Getty)

Kada se govori o privatnosti i zaštiti osobnih podataka, Google sigurno nije jedna od kompanija koja će vam prvo pasti na pamet. Upravo zbog kršenja privatnosti korisnika, državni tužilac iz Arizone Mark Brnovich prošle je godine podigao tužbu protiv kompanije. Konkretan razlog bio je praćenje lokacije korisnika Androida bez njihova znanja, čak i u slučajevima kada su oni isključili opciju korištenja lokacije.

Slika nije dostupna Koje aplikacije prikupljaju i prodaju najviše podataka? Mogli biste se jako iznenaditi

U tužbi se tvrdi kako je Google za neke opcije nastavio s praćenjem lokacije u pozadini, a praćenje je prekinuto tek kada je ta opcija isključena na razini cijelog sustava. Ovaj tjedan u javnost su procurili neki od detalja te tužbe koji ukazuju na to da su Googleovci namjerno pokušali otežati korisnicima upravljanje postavkama privatnosti na svojim telefonima, odnosno njihovu deaktivaciju.

Kada bi Google u svojim testovima operativnog sustava implementirao nove opcije usmjerene na poboljšanje privatnosti korisnika, pokazalo se da bi korisnici te opcije puno češće koristili. Za čelnike te kompanije, to je bio problem koji su pokušali riješiti “zakopavanjem” tih opcija dublje u operativnom sustavu. Jasno, kada je korisnicima takve opcije teže pronaći, oni će ih manje koristiti.

No kako to obično ide u reklamama - niti to nije sve. Naime, u tužbi se tvrdi da je Google čak pokušao, i to uspješno, uvjeriti druge mobilne kompanije (spominje se konkretno LG) na skrivanje opcija lokacije, s obzirom na to da je njihovo korištenje bilo prilično popularno. Još jedna od stvari koje Google ne idu na čast i koju su pokušali zataškati, a koje su pokazali dokumenti, jest kako su zaposlenici kompanije tvrdili da ne postoji način na koji se aplikacijama trećih strana mogu dati podaci o lokaciji, bez da se isti ne predaju i Googleu.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo zabrinjavajući način na koji farmaceutske kompanije iskorištavaju podatke Facebooka

Nakon što su se te informacije pojavile u medijima reagirali su i iz Googlea. Njihov glasnogovornik tvrdi kako su u tužbi pogrešno okarakterizirane njihove usluge te napominju kako su u svoje proizvode implementirali napredne kontrole za upravljanje podacima za lokaciju korisnika.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti