Francuski regulator kaznio Google s 220 milijuna eura zbog zloupotrebe položaja i natjerao ga na promjene u online oglašavanju

Kazna je mogla biti i viša da se Google nije obvezao promijeniti svoju poslovnu praksu.

Martina Čizmić | 07.06.2021. / 13:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Francuski regulator kaznio je Google s 220 milijuna eura zbog zloupotrebe položaja na tržištu oglašavanja preko interneta, što je Google potaknulo na to da promijeni neke od svojih široko korištenih online oglašivačkih usluga.

Kako stoji u objašnjenju francuskih regulatora, novčana kazna određena je nakon što je istraga pokazala kako je Google zloupotrijebio svoj dominantni položaj na tržištu i prisilio neke od velikih izdavača da koriste isključivo njegove alate za oglašavanje.

Naime, tijekom istrage fokusirali su se na alate koje Google nudi izdavačima kako bi prodavali i upravljali internetskim oglasima na svojim stranicama. Istraga je pokazala kako je Google Ad Manager, platforma za upravljanje oglasima, prednost davala Googleovoj platformi AdX, na kojoj izdavači prodaju prostor oglašivačima na svojim stranicama.

Odluka o sankcioniranju Googlea je izuzetno važna jer je to prva odluka u svijetu koja se fokusira na kompleksni algoritamski proces aukcija na koji se oslanja internetsko oglašavanje, istaknula je šefica francuskog regulatora Isabelle de Silva. Dodale je kako je novčana kazna smanjena zbog nagodbe, ali nije precizirala više od toga.

Naime, prema nagodbi koju je Google potpisao, obvezali su se poboljšati interoperabilnost Googleovih usluga Ad Manager s drugim pružateljima usluga i platformama za prodaju prostora za oglase.

Dodali su kako ta odluka otvara prostor za izdavače koji smatraju da su zbog te Googleove prakse bili u lošijem položaju da traže odštetu od američke tvrtke.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti