Britanska vlada optužuje Apple i Google: Toliko su dominantni da su im korisnici postali - taoci

Apple i Google kontroliraju mobilno tržište te upravljaju svim detaljima - od browsera koji su predinstalirani na telefonima do aplikacija koje se mogu preuzeti s trgovina aplikacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2021. / 14:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz britanskog regulatornog tijela za tržišno natjecanje (Competition and Markets Authority - CMA) upozorili su na opasnost od dominacije koju na tržištu pametnih telefona i tableta imaju Apple i Google. Prema njihovim podacima iz prošle godine čak više od polovice tržišta pametnih telefona zauzeo je Apple, dok su ostali koristili telefone koje pokreće Googleov operativni sustav Android.

Obje kompanije, naglašeno je u izvještaju, postavile su svoja pravila, a takva pravila ograničavaju ne samo konkurenciju, već i izbor aplikacija i usluga koje se mogu koristiti na njihovim uređajima, upozorili su iz CMA. Među stvarima koje su im problematične, naglašeno je kako Apple na svojim uređajima ne dopušta korištenje konkurentskih trgovina aplikacija te njihovi telefoni dolaze s predinstaliranim preglednikom internetskih stranica Safari.

Slika nije dostupna Nove otrovne strelice iz Epic Gamesa prema “monopolistima”: “Apple mora biti zaustavljen”

Googleu se spočitava što na Androidima predinstalira svoje servise, što prema njima znači da se time korisnicima ograničava izbor servisa koje mogu koristiti.

Zahvaljujući takvoj poziciji na tržištu, kao i činjenici da kontroliraju i aplikacije i servise koje milijuni koriste, Google i Apple ograničavaju konkurenciju, dok korisnike drže u svojoj šaci: Kada su u pitanju telefoni, većina ljudi zna da su Apple i Google glavni igrači.

Andrea Coscelli, izvršni direktor ove organizacije, naglasio je kako upravo Google i Apple sami odlučuju koje su aplikacije dostupne njihovim korisnicima u trgovinama aplikacija, a ne olakšavaju im niti izbor npr. preglednika internetskih stranica koje koriste na telefonima. Ta kontrola može ograničiti inovacije i izbor i dovesti do viših cijena, što nije dobra vijest za korisnike.

Ovo je samo prvi dio izvještaja koje provodi ova organizacija na tržištu mobilnih ekosustava, dok će konačni izvještaj kao i preporuke kako poboljšati situaciju na tržištu, biti objavljene sljedećeg ljeta. A preporuke i potencijalne akcije koje se spominju u prvom dijelu izvještaja trebale bi, među inim, omogućiti jednostavniju promjenu uređaja između Androida i iOS-a, omogućiti jednostavniju instalaciju aplikacija iz drugih izvora pored trgovina aplikacija, korištenje alternativnih rješenja za plaćanje unutar aplikacija itd.

Tužba (Foto: Thinkstock) Googleov pravni tim morat će raditi prekovremeno: Podignuta još jedna tužba protiv internetskog diva

Na ovaj izvještaj odgovorili su Apple i Google i, nije teško zaključiti, ne slažu se s navodima objavljenim u njemu, već naglašavaju kako su posvećeni promoviranju konkurentnosti na tržištu. Na njega je reagirala i britanska vlada te je ministar zadužen za tehnologiju i digitalnu ekonomiju Chris Philip rekao kako je njihov cilj podizanje konkurentnosti na digitalnom tržištu, dodavši kako i ovo istraživanje pokazuje koliko je važna konkurencija i pošteno natjecanje na tržištu trgovina mobilnih aplikacija.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti