Nove otrovne strelice iz Epic Gamesa prema “monopolistima”: “Apple mora biti zaustavljen”

Tim Sweeney ponovno je kritizirao Apple i Google zbog provizija koje uzimaju na transakcije povezane s njihovim trgovinama aplikacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2021. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Developeri koji svoje aplikacije objavljuju na App Store i Googleu Play nisu zadovoljni s uvjetima prema kojima za sva plaćanja unutar tih aplikacija svoju proviziju uzimaju Apple, odnosno Google, ovisno o trgovini putem koje je aplikacija kupljena. Dok su mnogi kritizirali takvu praksu, Epic Games, kompanija koja stoji iza Fortnitea, odlučila je napraviti korak više i krenuti u sudsku bitku s ovim kompanijama.

Apple (Foto: AFP) Sutkinja odbacila Appleov zahtjev za odgodom: Imate još 30 dana da omogućite alternativne načine plaćanja u App Storeu

Podsjetimo, Fortnite je izbačen s App Storea i Googlea Play zbog kršenja uvjeta korištenja jer više nisu htjeli plaćati proviziju ovim kompanijama za sve kupovine unutar aplikacije, odnosno igre. Dok iz Epica kritiziraju tu praksu, Apple i Google smatraju da je to iznimno važno jer zahvaljujući novcu od tih provizija, mogu developerima i korisnicima omogućiti maksimalnu sigurnost unutar svojih trgovina aplikacijama.

Suđenje u sporu između Applea i Epica počelo je prije pola godine te su ga mnogi nazvali suđenjem stoljeća jer bi njegov ishod mogao promijeniti cijelo tržište mobilnih aplikacija. S presudom donesenom u rujnu, niti jedna strana nije zadovoljna te su najavili žalbe, iako nezadovoljniji može biti Apple koji u App Store uvesti mogućnost korištenja drugih načina plaćanja dodatnih sadržaja u aplikacijama.

Prvi čovjek Epica Gamesa Tim Sweeney iskorištava svaku priliku za napade na Apple i Google, a najnovije kritike uputio im je ovaj tjedan gostujući na konferenciji o mobilnim aplikacijama koja se održava u Južnoj Koreji. Rekao je kako “Apple mora biti zaustavljen” i dodao da se s jedne strane posluju u skladu s opresivnim stranim zakonima u zemlji u kojoj se ljudi pod nadzorom i uskraćena su im politička prava, dok s druge strane ignoriraju južnokorejske zakone. Udario je i po Googleu rekavši kako je činjenica da naplaćuju proviziju za plaćanja koja ne obrađuju - ludost.

Slika nije dostupna Cook na suđenju branio poslovnu praksu App Storea: Ovakav način je sigurniji i jednostavniji, za korisnike, developere i Apple

Iz Googlea su mu odgovorili kako proviziju ne uzimaju za obradu plaćanja, već zahvaljujući tome omogućujui besplatno korištenje Androida i trgovine Play Store te mogu investirati u distribuciju, razvoj i sigurnosne servise kojima se koriste developeri i korisnici diljem svijeta.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti