Sutkinja odbacila Appleov zahtjev za odgodom: Imate još 30 dana da omogućite alternativne načine plaćanja u App Storeu

Appleov zahtjev temeljen je na selektivnom čitanju sudske presude, napisala je u objašnjenju odbijanja Appleovog zahtjeva sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers.

Martina Čizmić | 10.11.2021. / 14:32

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Američka je sutkinja odbacila Appleov zahtjev da se odgodi izvršenje odredbi iz presude o kršenju pravila tržišnog natjecanja, koju je protiv Applea podigao Epic Games.

Slika nije dostupna Donesena dugo očekivana presuda: 185 stranica koje bi mogle ozbiljno promijeniti način na koji Apple zarađuje

Podsjetimo, Epic Games i Apple "zaratili" su se nakon što je u popularnu igru "Fortnite" uveden sustav plaćanja za dodatne sadržaje koji ne prolazi kroz Appleov App Store sustav, već ga zaobilazi. Apple je zbog toga blokirao videoigru u svom App Storeu, a prijetio je i blokiranjem njenog izdavača Epic Games.

To je potaknulo Epic Games da tuži Apple, a presuda koja je nedavno donesena priznala je Epic Gamesove tvrdnje da prisiljavanjem autora aplikacija i igara, da svu naplatu provode kroz App Store, Apple zapravo guši konkurentnost i pravila tržišnog natjecanja.

Sutkinja je presudila kako Apple mora u svoj App Store uvesti mogućnost korištenja drugih načina plaćanja dodatnih sadržaja u aplikacijama, kroz obavijesti kao što su posebni gumbi, linkovi i poruke u samim aplikacijama koje bi nudile alternative.

Slika nije dostupna Musk jasno rekao što misli o trakavici između Applea i Epic Gamesa: "To je globalni porez na internet"

Slika nije dostupna Cook na suđenju branio poslovnu praksu App Storea: Ovakav način je sigurniji i jednostavniji, za korisnike, developere i Apple

Prema nekim procjenama taj bi potez mogao smanjiti Appleove prihode od App Storea za čak 30 posto.

Appleov zahtjev temeljen je na selektivnom čitanju sudske presude, napisala je u objašnjenju odbijanja Appleovog zahtjeva sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers. Istaknula je kako je cijeli zahtjev temeljen na krivim postavkama te dodala kako Apple nije tražio odgodu od nekoliko mjeseci već od svega deset dana.

Dodala je kako je Apple u pojašnjenju svog zahtjeva naveo kako bi "vanjski linkovi mogli dovesti do zbunjivanja korisnika" te bi to moglo uzrokovati probleme.

Sud nije uvjeren u to, niti je tu da mikroupravlja. Potrošači su navikli na linkove u aplikacijama ili internetskom pregledniku. Osim što bi im, možda, trebalo vremena za uspostavljanje Pravila za uvrštavanje i upotrebu tih nikova, Apple nije pružio nikakav konkretan razlog, koji bi Sud uvjerio da bi provođenje odluke dovelo do profesionalne štete. Linkove se može testirati u App Reviewu, a korisnici mogu otvoriti preglednike i prepisati linkove na isti način - radi se tek o neugodnosti, koja ide na ruku Appleu, napisala je u zaključku sutkinja.

Slika nije dostupna Objavljeni mailovi kojima je Epic Games proglasio rat Appleu: Suđenje stoljeća otkrilo je brojne tajne tehnološke i gamerske industrije

Napomenula je kako Apple ima još otprilike 30 dana da se prilagodi odredbama iz originalne presude, a davanje dodatnog vremena produljilo bi taj rok na kraj prosinca, što bi s obzirom na nadolazeće blagdane, stvorilo neugodnosti. Zbog svega navedenog, odlučila je odbiti Appleov zahtjev za produljenjem roka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti