Tijekom pandemije porast kupnje na dark webu, kupci lako postanu žrtve

Dark web u doba koronavirusa sve češće pronalazi put do hrvatskih korisnika. Iz MUP-a upozoravaju građane da se ne upuštaju u ovakav vid kupnje jer i kupci često završavaju kao žrtve.

DNEVNIK.hr | 12.02.2022. / 21:46

Galerija

Doslovno od igle do lokomotive. U kratkim crtama to bi bio opis onog što se može kupiti na dark webu. No ilegalnih stvari ima na svakom koraku. ''Najčešće se tamo nalaze određene kriminalne skupine preko kojih se može doći do različitih ilegalnih stvari poput droge ili oružja, a zadnje vrijeme lažnih COVID potvrda i slično'', rekao je Alen Delić.

Primjerice pištolj možete kupiti za 220 dolara. Gram i pol kokaina za 716 kuna. Građani ovakvu vrstu kupovine ne preferiraju. ''Jednostavno nije pouzdano, niti se zna hoće li doći, a to je već i crna zona - ilegalno, tako da ne bih se time bavio'', mišljenje je jednog muškarca.

Delić smatra kako u ovakvim slučajevima kupci lako postaju žrtve. ''Riskiraju da budu žrtve prijevare jer naravno tamo gdje ima puno aktivnosti ima i različitih prijevara. Osim toga ilegalne skupine koje rade nešto ilegalno, a priori zapravo rade i različite prijevare'', upozorava Delić.

To bilježe i MUP-ove statistike. U prošloj godini policiji je prijavljeno 1563 kaznenih djela kibernetičkog kriminaliteta na štetu hrvatskih građana i trgovačkih društava. Napadima se bavila i SOA, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

''RH je zadnjih godina bila cilj više desetaka državno sponzoriranih kibernetičkih napada. O karakteru tih napada najbolje govori podatak da se najveći broj odnosio na pokušaje proboja u informacijske i komunikacijske sustave Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva obrane'', objavili su iz SOA-e.

Da proboji nisu rijetkost tvrdi i stručnjak za istraživanje hibridnih sukoba. ''Praktički svaki tjedan možemo sigurno reći da se negdje dogodi neki značajniji proboj u nečiju mrežu i dohvat nečijih podataka. Tako da stopostotna zaštita ne postoji i ne možete je očekivati, taman da ste i primjenili sve mjere koje vam padaju na pamet, koje vam je netko sugerirao, a da ipak nećete biti žrtva uspješnog napada'', istaknuo je Roman Domović s TVZ-a.

Slika nije dostupna MUP upozorava: Sve je više kibernetičkog kriminala u Hrvatskoj, a na dark webu kupuje se sve - od krivotvorenih dokumenata do droga

Slika nije dostupna Umjesto dark weba, kibernetički kriminalci sve više koriste Telegram

Vjeruje kako bi se i potencijalni kupac ukradenih podataka teleoperatera A1 kupnjom izložio velikom riziku. ''Ja mislim da bi se on debelo kompromitirao. To bi se vjerojatno kad tad pročulo - da on koristi podatke koji su bili ukradeni. U ovom slučaju i taj netko ne bi dugo poslovao, možda bi bio i žrtva. Posljedično bi možda bio terećen od strane policije'', zaključio je Domović.

No ono što se još uvijek svi nadaju jest da osobni podaci korisnika neće dospijeti u krive ruke. 

Cijeli prilog o dark webu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti