Trenutak koji se čekao 20 godina: Pogledajte fascinantan video i fotografije prolaska rakete ispred Mjeseca

Steve Rice godinama prati lansiranja raketa te fotografira prelete ISS-a iznad Zemlje, a početkom ovog mjeseca iskoristio je priliku za snimku života.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2020. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od životnih želja 33-godišnjeg Stevea Ricea bila je fotografiranje i snimanje videa leta rakete s Mjesecom u pozadini. Tijekom godina pratio je i fotografirao brojna lansiranja, a s fotoaparatom i teleskopom često snima i prolazak Međunarodne svemirske stranice, no početkom listopada dobio je priliku za snimke života.

NASA-ina misija slanja tereta na ISS s raketom bila je planirana za 1. listopada te je Rice krenuo na trosatni put kako bi zauzeo mjesto i pokušao ispuniti svoj fotografski san. S obzirom na to da je dobro proučio cijelo područje, vremensku prognozu, mjesto lansiranja te poziciju Mjeseca, izračunao je točno mjesto na kojem mora biti kako bi snimio savršenu fotografiju. Naravno, naglasio je kako je pored svega jako važan faktor i sreća. 

No na jednu stvar nije računao - odgodu lansiranja. Praznih ruku, odnosno fotoaparata i kamere tri je sata vozio kući i razmišljao hoće li se dan poslije, za kada je najavljeno novo lansiranje, vratiti na isto mjesto i pratiti lansiranje u Wallops Islandu u saveznoj državi Virdžiniji. Srećom, sutradan je ponovno sjeo u automobil i zauzeo poziciju oko 5 km od mjesta lansiranja - postavio je jedan aparat za snimanje videa, a drugi za fotografiranje.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I captured one of my dream shots during the NG-14 launch two nights ago. Moon & rocket (carrying a space toilet, no less). Swipe over for 8 more photos in the sequence and check out that superheated plume from the twin RD-181 engines. This occurred roughly 22 seconds after liftoff and was shot from a distance of 3.4 miles (5.5km). For reference, the Antares rocket is 139ft/42.5m long and 13ft/3.9m wide. . 2020.10.02, 9:16 PM Sony A6500, vintage 60-300mm, f/8, ISO 400, 1/320s. . Planning a shot like this can be pretty exhaust-ing, so an enthusiastic shoutout to @flightclubio for making it possible. . #NG14 #CRS14 #antares #cygnus #northropgrumman #nasa #wallopsflightfacility #midatlanticregionalspaceport #iss #spacestation #internationalspacestation @ISS @nasawallops #wallops #wallopsisland #rocketlaunch #rocket #a6500 #youresa #universetoday #ipulledoverforthis #moonawards #moonoftheday #silhouette #lunartransit

Objavu dijeli Steve (@svenry)

Fotografije koje je objavio na Instagramu i video s YouTubea zaista govore više od tisuću riječi i možemo ih samo gledati i uživati u njima. Rice je dobio brojne pohvale za fotografije i video (bio je oduševljen kada je shvatio da je uspio snimiti ne samo savršene fotografije nego i nevjerojatan video). Među komentarima oduševljenih pratitelja na Instagramu javili su mu se i profesionalni fotografi koji inače prate lansiranja te su pohvalili snimke koje je objavio. Napisali su mu da su posljednji put tako savršene fotografije rakete i Mjeseca snimljene prije 20 godina.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti