Trener svih trenera o novosti koja je obilježila nogometni svijet i tzv. laptop trenerima: "Apsolutno im ne vjerujem"

Popularni Ćiro prati tehnologiju i njen utjecaj na nogomet, ali nije baš uvjeren da je to najbolja stvar za sport.

Martina Čizmić | 08.02.2023. / 07:51

Galerija

Popularni "trener svih trenera", Miroslav (Ćiro) Blažević, preminuo je 8. veljače 2023. godine, a povodom njegove smrti ponavljamo intervju koji je za Zimo dao 2019. godine. Podsjetite se što je tada govorio o VAR-u i novim tehnologijama koje su u međuvremenu promijenile način na koji se nogomet igra i gleda. 

 

Tehnologija je u zadnjih nekoliko godina uvelike promijenila sport. Ne samo da su uvedena brojna poboljšanja koja gledateljima omogućavaju lakše praćenje događanja na terenu, već su i brojni senzori, analize, aplikacije i programi pomogli trenerima i sportašima da izvuku i posljednje atome snage i tempiraju formu gotovo do savršenstva.

Koliko je tehnologija promijenila sport danas, porazgovarali smo s "trenerom svih trenera", Miroslavom Ćirom Blaževićem na SAS-ovoj konferenciji o analitici podataka.

Ne bih trajao tako dugo da nisam pratio sve, ne bi li posao kojim se bavim bio kvalitetniji, korektniji i uspješniji, otkrio nam je Ćiro dok je po džepovima premetao dva mobitela bez kojih ne izlazi iz kuće.

U svom stilu otkrio nam je što misli o uvođenju VAR-a u HNL.

Trebat će nam puno da to savladamo, jer to nije jednostavno, ali vidim da se trude. I činjenica da će to biti tek za godinu, dvije je potvrda da će se potruditi savladati to, istaknuo je Ćiro. 

No, to nije jedina tehnologija koja se pojavljuje u sportu. Sve više trenera koristi brojne senzore i programe ne bi li bili uspješniji. Zato ih se sve češće naziva "laptop trenerima".

Tehnologija ima smisao u specifičnim situacijama, ali je bitno da treba voditi računa o njoj i prilagoditi joj se. Tehnologija je egzaktna, a nogomet nije. Ona je došla na jedan veoma oštar način i u nogomet, i hvala Bogu da je došla jer je itekako pomogla da nogomet bude pravićniji i raznovrsniji, istaknuo je Ćiro, ali i otkrio što misli o "laptop trenerima": Laptop treneri još nisu potvrdili svoju efikasnost. Trener mora imati svojevrsnu nadarenost jer koliko si nadaren, toliko si i privilegiran. Laptop trenerima apsolutno ne vjerujem. To je jedna moda i kao svaka moda dođe i prođe. Trener je očitovan u svojim refleksima, u svojim liderskim sposobnostima, a laptop mu to ne može dati.

Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Andrea Kumar)

Međutim, iako tehnologija može uvelike pomoći sportašima, Ćiro je poklonik "stare škole". Zato je uvjeren da će se tehnologija s vremenom sve manje koristiti u sportu, a sportaši će se vratiti na ono "izvorno i pravo" - svoje fizičke sposobnosti.

O utjecaju tehnologije na sport dotaknuli su se i na panelu na SAS-ovoj konferenciji.

Na pitanje može li se nogometna igra mjeriti, osim rezultatom, sudionici panela dali su veoma zanimljiv odgovor.

Uvođenje VAR-a pokazalo je kako je sve u nogometu mjerljivo. I sudac je dio igre kao i nogometaši i treneri. I on radi pogreške. No, tehnologija nam omogućava da prikupimo što više podataka. To može biti i dobro i loše. Jer kad ljudi imaju mnogo podataka, imaju i više argumenata da vas napadaju, naglasio je Slaven Mišak, osnivač i partner firme BonsAI.

Dodao je kako je uvijek moguće napraviti program temeljen na umjetnoj inteligenciji koji će analizirati samu igru i predlagati sljedeće poteze.

Ali onda dehumanizirate sport, zaključio je na kraju Mišak.

Čini se da, koliko god tehnologija ulazila u svaku poru našeg života, u sportu baš i nije toliko poželjna.

Tekst je originalno objavljen 2019. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti