Ako na američkim izborima pobjedi Joe Biden, pred Muskom i Teslom su još bolji dani

S Joe Bidenom kao prvim čovjekom SAD-a, za očekivati je da će se povećati broj punionica za električna vozila, kao i nove poticaje za kupovinu automobila na struju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2020. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tema klimatskih promjena i zelene energije sigurno neće biti krucijalna prilikom izbora za američkog predsjednika jer, nažalost, živimo u doba pandemije koja je potaknula globalnu gospodarsku krizu te su aktualni problemi puno veći. No rezultati izbora, odnosno hoće li Trump dobiti novi mandat ili će na mjesto prvog čovjeka SAD-a zasjesti Joe Biden, itekako bi se mogli odraziti na budućnost u borbi protiv klimatskih promjena i veće popularizacije električnih vozila.

Slika nije dostupna Musk najavio novu opciju, a vlasnici Tesle su oduševljeni: "Elon Musk, luđače. Uspio si", "Budućnost dolazi!"

Kako je u nedavnom podcastu rekao predsjednički kandidat Biden, klimatske promjene su egzistencijalna prijetnja čovječanstvu te da bi, ako se ne bavimo njime, mogle “ispeći ovaj planet”. No smatra kako je to ujedno i velika prilika - ne samo za spas planeta, već i za stvaranje brojnih novih radnih mjesta. S obzirom na to da je Biden okrenut obnovljivim izvorima energije i zelenoj energiji, njegovim izborom na mjesto predsjednika SAD-a, profitirat će kompanije i industrija električnih automobila.

Prije svega, nije teško pogoditi da će njegov izbor raširenih ruku prihvatiti Elon Musk. Prema procjenama analitičara, Bidenovi planovi, ako bude izabran, bit će usmjereni poticajima za kupovinu e-vozila, ali i izgradnji široke mreže stanica za punjenje električnih automobila. Tesla će biti jedan od najvećih pobjednika, komentirao je analitičar Garrett Nelson potencijalnu pobjedu Bidena, dodajući da u tom slučaju možemo očekivati velike povlastice prilikom kupovina automobila s motorima na struju te je, prema njemu, procijenjena cijena dionice Tesle 550 dolara (sada je 420).

Procjenjuje se da bi se broj stanica za punjenje u SAD-u, s oko 27 tisuća, mogao porasti na čak 550 tisuća sljedećih godina. S velikim povećanjem punionica i smanjenjem cijena vozila, jasno je kako će se prodaja električnih automobila još brže povećavati u odnosu na benzince i dizelaše. Treba naglasiti kako Biden ima i podršku velikih sindikata, uključujući i Uniju zaposlenika u automobilskoj industriji koji naročite cijene njegovu ulogu tijekom uspješnog oporavka autoindustrije nakon velike krize 2008. godine.

Slika nije dostupna Tko će glumiti Elona Muska? Najavljeno snimanje serije o SpaceX-u

Što se Tesle tiče, američka kompanija nedavno je objavila poslovne rezultate za još jedan kvartal koji su završili u plusu te vjeruju da su, s dolaskom novih modela poput Cybertrucka, najbolji dani tek ispred njih, čemu bi svakako mogao pomoći i Biden, ako bude izabran za predsjednika SAD-a.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti