Slični, ali opet veoma različiti: Znanstvenici upozoravaju na glavne razlike između COVID-19 i sezonske gripe

Kod oboljelih od COVID-19 zamijećen je češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su biile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sustava, bubrega i jetre.

Hina | 27.10.2020. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima jer virusi gripe i koronavirus izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Po novom američkom istraživanju, i komplikacije su veće kod težeg oblika bolesti COVID-19 nego kod teže gripe.

Kako razlikovati simptome? Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti.

Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su u oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za COVID, poručuje njemački Institut Robert Koch.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvješću objavio da su najčešći znaci COVID-19 kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva, te temperatura u 38 posto. Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika. No laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu.

Po liječnicima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor, zimicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu.

Kad se uspoređuju COVID i gripa, nova pandemijska bolest izaziva znatno više težih slučajeva, objavio je Institut Robert Koch.

U prosjeku, oboljeli od COVID-19 zahtijevaju dulje bolničko liječenje. Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i ondje dulje ostaju na liječenju.

Na respiratoru, za usporedbu, završi 22 posto oboljelih od COVID-19 u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe.

Američki su znanstvenici usporedili stopu komplikacija kod 3948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog COVID-19 i 5453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Unatoč tomu, u pacijenata s bolesti COVID-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i dulji boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Usto je u oboljelih od COVID-19 zamijećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su bile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sustava, bubrega i jetre.

Američka studija, objavljena prošli tjedan u tjednom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju COVID-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti