Novi život starih uređaja: Japanci reciklirali 6,21 milijun starih mobitela i pretvorili ih u olimpijske medalje

Od prikupljenog je materijala napravljeno gotovo 5000 olimpijskih i paraolimpijskih medalja.

Martina Čizmić | 24.07.2021. / 09:07

Recikliranje mobitela (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Da Japanci žele, unatoč svim preprekama i nevoljama, pripremiti najbolje Olimpijske igre do sad, vidi se u njihovom odnosu prema cjelokupnoj organizaciji. Iako su održavanje Igara morali odgoditi za godinu dana, trude se da sve prođe u najboljem redu.

A OI u Tokiju ne bi bile to što jesu, da Japanci u sve što su mogli, nisu uveli tehnologiju. Tako su članovi organizacijskih timova dobili posebne senzore kako bi izbjegli toplotni udar, a novinari posebne bedževe koji će služiti za razmjenu podataka, zamijeniti rukovanje i biti pametni uređaj povezan s oblakom. 

No, Japanci su pokazali i koliko im je stalo do okoliša i održivosti. Naime, pripremili su posebne medalje. 

U sklopu projekta "Prema inovativnoj budućnosti za sve", od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2019. građani Japana mogli su donirati male elektroničke uređaje i pametne telefone, koji su potom bili reciklirani, a plemeniti metali koji su se u njima nalazili pretopljeni i iskorišteni za stvaranje olimpijskih medalja. Tako je cijela nacija sudjelovala u stvaranju simbola izvrsnosti koji će s ponosom nositi sportaši diljem svijeta.

Prikupili su gotovo 79 tisuća tona malih elektroničkih uređaja i gotovo 6,21 milijun starih mobilnih telefona, u kojima se "skrivalo" 32 kilograma zlata, 3500 kilograma srebra i 2200 kilograma bronce. Sve bi to inače završilo u reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada. Umjesto toga, od prikupljenog je materijala napravljeno gotovo 5000 olimpijskih i paraolimpijskih medalja.

Olimpijske medalje za OI Tokio 2020 (Foto: Tokyo2020)

Osim samih medalja, Japanci su se pobrinuli da i vrpce na kojima one vise budu napravljeni od posebnih kemijski recikliranih poliesterskih vlakana koja su izuzetno izdržljiva. Također i kutije u kojima će biti pohranjene medalje, napravljene su spojem tradicionalne i moderne tehnike, a svaka će biti jedinstvena.

Olimpijske igre u Tokiju tako su već sad ušle u povijest kao prve Igre na kojima je cijela nacija sudjelovala u izradi medalja od recikliranih materijala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti