Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Slika nije dostupna Još jedan dokaz koliko je opasan: Koronavirus na koži ostaje pet puta dulje od virusa gripe

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice koronavirusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz dišni put.

Pokazalo se da pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema. Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 posto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke se čestice virusa uspiju uvući.

Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i kirurške maske blokiraju više od 50 posto čestica virusa.

Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srijedu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se koronavirus može širiti zrakom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može satima ostati u zraku.

Druga je skupina japanskih istraživača uz pomoć superračunalnih simulacija pokazala da vlažnost zraka znatno utječe na to kako se virusne čestice šire zrakom.

Slika nije dostupna Japanci otkrili novi način zaštite od širenja koronavirusa u zatvorenom prostoru

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju