Tražili kancerogene stanice, pronašli posve nov ljudski organ: "Zamislite naše iznenađenje..."

Tijekom istraživanja vezanog za rak prostate znanstvenici su posve slučajno otkrili novi dio ljudske anatomije. Iza nosa i u gornjem dijelu grla, pronađen je posve nov ljudski organ.

Branimir Vorša | 22.10.2020. / 07:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom skeniranja i potrage za kancerogenim stanicama nizozemski su znanstvenici posve slučajno otkrili dosad posve nepoznat par žlijezda slinovnica u ljudskom tijelu, svaka dužine oko 3,8 centimetara. Žlijezde su pronađene u gornjem dijelu grla, iza nosa u predjelu nazofarinksa.

Vjeruje se da bi to otkriće moglo pomoći u smanjenju nuspojava kod terapija koje se koriste za određene vrste raka.

Znanost i medicina dosad su poznavale tri velike žlijezde slinovnice kod čovjeka, jednu ispod jezika, jednu ispod vilice i jednu na začelju vilice, iza unutarnjeg dijela obraza.

Za područje nazofarinksa dosad se smatralo da samo ima do 1000 mikroskopski malih žlijezda slinovnica ili žlijezda sluzi. Zamislite naše iznenađenje kad smo pronašli ove, rekao je Wouter Vogel, onkološki radiolog.

Dr. Vogel provodio je istraživanje učinka zračenja glave i vrata s kolegom maksilofacijalnim kirurgom Matthijsom Valstarom te je plod njihova istraživanja i otkriće tog novog ljudskog organa.

Kako bi potvrdili da nije slučaj o nekoj jedinstvenoj pojavi kod jednog pacijenta, proveli su istraživanje na još 100 pacijenata te otkrili kako svi do jednog imaju isti set dosad neotkrivenih žlijezda.

Njihovo otkriće moglo bi pomoći oboljelima od raka u budućnosti jer zračenje glave i vrata tjera žlijezde slinovnice da proizvode manje sline te time izaziva suhoću u ustima. Oštećene slinovnice mogu ostaviti trajne posljedice po pacijente koji zbog toga mogu imati poteškoća pri jelu, govoru i gutanju.

Kod većine pacijenata, teoretski bi trebalo biti moguće izbjeći zračenje tih novootkrivenih žlijezda, na isti način kao što pokušavamo poštediti i dosad poznate žlijezde, kaže dr. Vogel.

Njemu i njegovim kolegama sad je cilj otkriti najbolji način za poštedu tih žlijezda od efekata zračenja te tvrde da ako uspiju u tome, onkološki pacijenti mogli bi iskusiti manje nuspojava od zračenja, što bi im uvelike poboljšalo kvalitetu života nakon terapija.

Vogel i Valastar nove su žlijezde nazvali tubarijalnim žlijezdama slinovnicama, zbog njihova položaja blizu hrskavice koja se zove torus tubarius.

Izvor: ITV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti