U Zagrebu javno predstavljen projekt TeamSoc21

Cilj je programa razvoj transnacionalnog multidisciplinarnog intenzivnog studijskog programa u području poduzetništva zasnovanog na ICT-u za rješavanje društvenih izazova

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2018. / 13:04

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) (Foto: Gulliver/Thinkstock)

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu javno predstavljen projekt TeamSoc21 u kojem sudjeluje dvanaest fakulteta iz osam zemalja. Uvodni dio jutarnjeg dijela programa otvorio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kratkim pozdravim govorom, nakon kojeg je Gordan Gledec, prodekan za znanost na FER-u, okupljene upoznao sa STEM edukacijom u današnjem društvu, kao i s naporima koji se ulažu u STEM edukaciju i njenu popularizaciju u Hrvatskoj.

Gledec je istaknuo važnost približavanja STEM edukacije djeci u ranim godinama, pri čemu veliku ulogu imaju i roditelji koji ih potiču u razvoju vještina u znanosti, tehnologiju, inženjerstvu i matematici. Kako bi popularizirali STEM obrazovanje, na FER-u se organiziraju radionice za učenike, ali i za predavače te se educira i akademsko osoblje i studenti kako bi znanstvena istraživanja približili široj publici te se organiziraju različiti događaji kojima se popularizira STEM edukacija (npr. izložba starih računala, sati kodiranja, večeri matematike itd.).

Predstavljanje projekta TeamSoc21

Antonija Gladovic iz Agencije za mobilnost i programe EU okupljene je upoznala s vizijom i misijom Erasmusa, programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport čiji je i Hrvatska dio od 2009. godine. Nakon govora Felipea Peneranda-Foixa sa sveučilišta u Valenciji, Vedran Podobnik detaljno je upoznao okupljene s projektom TeamSoc21. Riječ je o projektu s ciljem razvoja transnacionalnog multidisciplinarnog intenzivnog studijskog programa u području poduzetništva zasnovanog na ICT-u za rješavanje društvenih izazova definiranih u programima Europe 2020 i Horizon 2020.

Ideja koja stoji iza ovog projekta jest iznimno velika potražnja za inženjerima u EU-u, a inženjer 21. stoljeća, osim tehničkih kompetencija, mora imati i vještine upravljanja i društvene odgovornosti koje bi im ovaj projekt trebao omogućiti. Što se Hrvatske tiče, tri su glavna cilja koja se žele postići ovim projektom – internacionalizacija obrazovanja, povećanje mobilnosti studenata te bolje povezivanje obrazovanja s tržištem rada.

Središnji TeamSoc21 događaji su dvotjedne intenzivne studijske radionice, od kojih će se prva održati u travnju ove godine u Zagrebu, a druga u travnju 2019. godine u Valenciji. Na svakoj radionici sudjelovat će 35 studenata te 18 profesora, a samoj fizičkoj mobilnosti studenata i profesora prethodit će dvomjesečna virtualna mobilnost tijekom koje će studenti i profesori surađivati na razvoju pet poduzetničkih slučajeva koji se oslanjaju na ICT kako bi riješili neki od Horizon 2020 društvenih izazova.

Na kraju jutarnjeg programa svoje poduzetničko iskustvo s okupljenima je podijelio suosnivač i izvršni direktor Degordiana Daniel Ackermann koji je kompaniju osnovao još dok je bio student FER-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti