Udružile snage: Tri države dogovorile zajedničku regulaciju umjetne inteligencije

Kodeks stoga mora biti obvezujući za sve, tvrde tri države.

Hina | 20.11.2023. / 08:11

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu Reutersa za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na europskoj razini.

Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI tvrtke u Europskoj uniji.

Europska komisija, Europski parlamenti i Vijeće Europske unije trenutačno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti.

Djeca se igraju, ilustracija Umjetna inteligencija je nadmoćna u nekim situacijama, ali u drugima su od nje bolja čak i djeca

Europski parlament u lipnju je predstavio "AI akt", kojemu je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istodobno podržavajući inovativnu snagu AI-a.

Parlament je tijekom rasprave predložio kodeks ponašanja koji bi u početku bio obvezujući samo za velike AI providere, većinom iz SAD-a.

Tri vlade smatraju da da kompetitivna prednost za manje europske tvrtke može imati i negativan učinak jer će umanjiti povjerenje u njih i rezultirati manjim brojem korisnika.

Kodeks stoga mora biti obvezujući za sve, tvrde tri države. U početku ne bi trebale postojati sankcije, no s vremenom bi se trebao postaviti i sustav kazni.

Njemačko ministarstvo gospodarstva, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako se zakoni i državna kontrola ne bi trebali orijentirati na sam AI, nego na njegovu primjenu.

Umjetna inteligencija Objavljena pravila za uporabu umjetne inteligencije u novinarstvu

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost.

Velika Britanija u studenom je održala svoj prvi skup na tu temu, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i znanosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti