Objavljena pravila za uporabu umjetne inteligencije u novinarstvu

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) je s drugim medijskim organizacijama objavila upute o upotrebi umjetne inteligencije (AI) u novinarstvu.

Hina | 11.11.2023. / 08:19

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Dokument predstavljen u petak u Parizu navodi da je AI sposoban poštovati ljudska prava, mir i sigurnost u skladu sa zajedničkim nastojanjima i vrijednostima.

AI predstavlja značajan pomak u načinu prikupljanja informacija, potrage za istinom, pričanja priča i širenja ideja te će značajno promijeniti novinarstvo, stoji u dokumentu.

Dr. Luc Julia Sukreator Appleovog Siri suvereno tvrdi: "Umjetna inteligencija ne postoji"

AI sustavi imaju potencijal revolucionirati globalni informacijski krajolik, ovisno o njihovom dizajnu, kontroli i primjeni. Zbog toga se u dokumentu navodi deset temeljnih pravila koje moraju postati obavezne za medijske organizacije i novinare.

Prvo pravilo je da novinarska etika mora usmjeravati kako mediji i novinari koriste tehnologiju, a drugo da ljudske odluke moraju ostati središnje pri uredničkim izborima i dugotrajnim strategijama. Dokument poziva da AI sustavi ranije prođu neovisnu evaluaciju i da medijske kuće uvijek ostanu odgovorne za sadržaj koji objavljuju.

Mediji moraju biti transparentni u vezi korištenja AI sustava te jamčiti autentičnost i istinitost objava.

Sam Altman, OpenAI OpenAI predstavio cijeli niz novosti: U budućnosti ćete od računala zatražiti što vam treba, a ono će samo rješavati zadatke

U dokumentu se poziva da se jasno označi razlika između ljudskog i generiranog sadržaja, da AI sadržaj oslikava pluralizam mišljenja te da novinari i medijske kuće budu angažirane u općenitom nadzoru AI sustava.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti