OpenAI predstavio cijeli niz novosti: U budućnosti ćete od računala zatražiti što vam treba, a ono će samo rješavati zadatke

Šef OpenAI-a Sam Altman uputio je zanimljivo upozorenje startupovima koji koriste OpenAI tehnologiju.

Martina Čizmić | 07.11.2023. / 08:50

Sam Altman, OpenAI (Foto: Afp)

Šuškalo se da će događanje koje je organizirao OpenAI biti prepuno noviteta vezanih za umjetnu inteligenciju. I OpenAI nije razočarao. 

Tvrtka koja je lansirala ChatGPT i time pokrenula cijelu lavinu AI alata i platformi na svojoj prvoj konferenciji za razvojne programere umjetne inteligencije predstavila je mogućnost pristupa personaliziranim "aplikacijama" umjetne inteligencije za specifične zadatke kao što je podučavanje matematike ili dizajniranje naljepnica.

Izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman otkrio je da ChatGPT, koji je službeno pokrenut u studenom 2022., sad tjedno ima 100 milijuna aktivnih korisnika.

Sam Altman Šef AI-a poručio da će ljudi, ako zbog umjetne inteligencije dobiju otkaz, naći nove i bolje poslove

Prilagođene AI aplikacije, tzv. GPT-ovi, rane su verzije AI pomoćnika koji obavljaju zadatke iz stvarnog svijeta, kao što je rezervacija letova u ime korisnika, istaknuto je na konferenciji.

Kasnije ovog mjeseca s radom će započeti GPT Store, u kojem će  ljudi moći dijeliti svoje GPT-ove i zaraditi novac na temelju broja korisnika. To će biti još jedan pokušaj OpenAI-a da izgradi ekosustav oko samog ChatGPT-a. 

Na kraju ćete samo tražiti od računala ono što vam je potrebno, a ono će obaviti sve te zadatke umjesto vas, rekao je Altman. Vjerujemo da je postupna implementacija najbolji način za rješavanje sigurnosnih izazova umjetne inteligencije. Mislimo da je posebno važno pažljivo krenuti prema ovoj budućnosti.

No iako su GPT-ovi privukli najviše pozornosti, OpenAI je objavio i  mnoštvo ažuriranja usmjerenih na programere. Objava koja je posebno naišla na odobravanje sudionika konferencije jest znatno smanjenje troškova. 

ChatGPT ChatGPT je upravo postao još kudikamo moćniji: Vraćen mu je pristup internetu i najnovijim informacijama

Osim toga, OpenAI najavio je novi model GPT-4 Turbo, koji je u usporedbi s trenutačno aktualnim GPT-4 nekoliko puta jeftiniji, a istovremeno obrađuje puno više podataka.

Također je pokrenuo beta-program za programere za fino namještanje modela GPT-4.

Inače, u razgovoru s medijima  Altman je uputio zanimljivo upozorenje startupovima koji koriste OpenAI tehnologiju. Rekao je kako ne bi trebali izrađivati aplikacije koje imaju samo jednostavne integracije s OpenAI-om.

Postoji ogromna vrijednost izgradnje dublje integracije povrh OpenAI-a, rekao je Altman te dodao kako bi u budućnosti svaka osoba mogla imati nekoliko GPT-ova koji će raditi zajedno kako bi odradili zadatke. 

Poseban gost iznenađenja na konferenciji bio je šef Microsofta Satya Nadella, koji je u kratkom obraćanju okupljenima ponovio podršku te tvrtke OpenAI-u. 

Duboko se obvezujemo osigurati da svi vi, kao graditelji ovih temeljnih modela, imate ne samo najbolje sustave za obuku i zaključivanje već i najviše računala kako biste mogli nastaviti pomicati granice, rekao je.

ChatGPT, ilustracija Želite imati vlastiti ChatGPT? OpenAI sad nudi i tu mogućnost

Inače, OpenAI tvrtkama je ponudio prilagođavanje modela GPT-4 njihovim specifičnim potrebama kroz program Custom Models, i to za ne malu cijenu, čime direktno konkurira Googleu i Microsoftu, koji inače ciljaju na poslovne korisnike.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti