Sukreator Appleovog Siri suvereno tvrdi: "Umjetna inteligencija ne postoji"

Dr. Julia je pojasnio što je umjetna inteligencija i zašto on smatra da prava umjetna inteligencija zapravo.

Martina Čizmić | 10.11.2023. / 15:19

Dr. Luc Julia (Foto: FER Connect)

Pomalo provokativnim predavanjem "Umjetna inteligencija ne postoji", francusko-američki stručnjak za umjetnu inteligenciju, dr. Luc Julia, privukao je gotovo tristo posjetitelja na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Njegovo predavanje organizirano je u sklopu FERConnecta.

Dr. Luc Julia trenutno radi kao glavni direktor za znanost Renault Grupe, a poznat je i kao sukreator Appleovog glasovnog asistenta SIRI, čiji je razvojni tim i vodio. Smatra se jednim od sto najutjecajnijih francuskih inženjera u digitalnom svijetu, koji stoji iza desetaka patenata.

Sam Altman, OpenAI OpenAI predstavio cijeli niz novosti: U budućnosti ćete od računala zatražiti što vam treba, a ono će samo rješavati zadatke

Tijekom svog predavanja, koje je zbog samog naslova (koji je ujedno i naslov njegove knjige) privuklo mnoge, među kojima i ugledne članove hrvatske IT zajednice, dr. Julia je pojasnio što je umjetna inteligencija i zašto on smatra da prava umjetna inteligencija zapravo - ne postoji. 

Kažem da umjetna inteligencija ne postoji upravo jer je mnogo pozornosti usmjereno prema tome što ona je, a što nije. Kad govorim o umjetnoj inteligenciji koja ne postoji, govorim o holivudskoj, znanstvenoj fantastici, Terminatoru. Svi ti filmovi prikazuju nešto što nije stvarnost. Dakle, ta umjetna inteligencija ne postoji, ali, naravno, mnogo je umjetne inteligencije koja postoji. To nisu te velike nevjerojatne stvari koje će zamijeniti ljude, objasnio je dr. Julia u opuštenoj atmosferi u krcatoj dvorani D1, gdje je nekoliko je puta i nasmijao okupljene.

Podijelio je i mnogobrojne korisne informacije iz područja umjetne inteligencije. Od toga kako je nastao sam pojam "umjetna inteligencija" do toga da je primjerice ChatGPT "samo" otprilike 64 posto točan (odnosno 36 posto netočan). Posebnu pozornost izazvao je kad je ustvrdio da potpuno autonomna vožnja zapravo - nikada neće postojati. Pojasnio je kako ćemo u budućnosti definitivno imati različite vrste umjetne inteligencije u našim automobilima, koje će voditi računa o sigurnosti putnika i biti svojevrsni osobni asistenti u automobilima. No, umjetna inteligencija za rad još uvijek koristi previše električne energije da bi ju se moglo ugraditi u tako mala vozila, pogotovo električna. 

YouTube Umjetna inteligencija stiže na Googleov videoservis: Evo koje novitete AI donosi na YouTube

Uostalom, dodao je dr. Julia na kraju, još uvijek ne postoji jedna umjetna inteligencija koja bi u potpunosti mogla parirati ljudima i ljudskoj inteligenciji. A prema svemu sudeći, neće ni postojati još dugo vremena. Ali, zato ćemo imati na raspolaganju gomilu specijaliziranih alata koje će pokretati specijalizirana umjetna inteligencija koja može nadmašiti ljude. No, samo u tom području. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti