Umjetna inteligencija stiže na Googleov videoservis: Evo koje novitete AI donosi na YouTube

Generativna umjetna inteligencija sve je prisutnija u sve većem broju proizvoda i usluga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2023. / 12:36

YouTube (Foto: Afp)

Iz YouTubea su ovaj tjedan najavili da počinju eksperimentirati s novim opcijama generativne umjetne inteligencije na svom videoservisu. Noviteti su rezervirani samo za premium korisnike, odnosno one koji plaćaju pretplatu za YouTube, i bit će dostupni tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

YouTube poruka korisnicima koji koriste blokatore oglasa YouTube se više ne šali, jednostavno ne žele da koristite blokatore oglasa

YouTube će zasad eksperimentirati s dvije takve opcije. Jedna od njih je konverzacijski alat koji koristi umjetnu inteligenciju za odgovaranje na pitanja o sadržaju te će davati preporuke na korisničke upite. Konverzacijski alat odgovarat će na pitanja koristeći informacije s YouTubea i weba, a zahvaljujući njemu korisnici će dobiti "dubinski uvid" u sadržaj koji gledaju. Osim što će im dati više informacija o samom videu, AI alat korisnicima će moći preporučiti i sadržaj sličan videu koji gledaju. Treba naglasiti kako će korisnici s tim alatom moći razgovarati tijekom reprodukcije videa pa neće morati prekidati video koji gledaju.

Na početku će alat biti dostupan samo korisnicima Androida u SAD-u kojima će se na YouTubeu pojaviti u obliku opcije "Ask". Iako se pretplatnici koji zadovoljavaju ove uvjete već sada mogu prijaviti za novu opciju, ona im ipak neće biti dostupna još neko vrijeme i trenutačno se testira među malim brojem korisnika.

Druga opcija, koja će biti dostupna samo malom dijelu pretplatnika, omogućit će sažimanje komentara ispod videa u posebne teme, ovisno o sadržaju komentara. Takav će prikaz komentara u posebnim temama biti naročito zanimljiv kreatorima sadržaja, odnosno svima koji objavljuju videe ispod kojih korisnici ostavljaju brojne komentare. Zahvaljujući toj opciji kreatori će moći lakše pratiti komentare, odnosno neće morati pratiti sve komentare koji su objavljeni, već samo one komentare, odnosno teme koje bi im mogle biti zanimljive. Također, kako kažu na YouTubeu, iz takvih tema korisnici bi mogli dobiti i inspiraciju za stvaranje budućeg sadržaja.

Gledanje YouTubea Jedno je od rješenja plaćanje pretplate: YouTube dijelu korisnika prijeti blokadom sadržaja

Ove su opcije eksperimentalne i ne moramo uvijek pogoditi s njima. Zato počinjemo s ograničenom dostupnošću te ćemo prikupljati mišljenja korisnika, komentirali su nove AI opcije iz tvrtke.

Inače, YouTube je ranije predstavio i još neke AI opcije pomoću kojih kreatori mogu pronaći glazbu za svoje videozapise, koristiti alat za stvaranje pozadine za Shortse itd., dok na YouTube Musicu umjetna inteligencija može stvarati playliste za koje smatra da bi mogle biti zanimljive slušateljima.

Izvor: YouTube
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti