Umjetna inteligencija u samo tri mjeseca dizajnirala radikalan novi permanentni magnet, koji bi iz temelja mogao promijeniti industriju

Ekološki održiva proizvodnja permanentnih magneta jedan je od izazova za budućnost industrije električnih vozila, a jedna britanska tvrtka tvrdi da je uz pomoć umjetne inteligenije pronašla održivo rješenje za taj problem.

Branimir Vorša | 24.06.2024. / 14:18

Britanska tvrtka Materials Nexus proizvela radikalan magnet uz pomoć umjetne inteligencije
Britanska tvrtka Materials Nexus proizvela radikalan magnet uz pomoć umjetne inteligencije (Foto: materialsnexus.com)

Hitna potreba za prijelazom s fosilnih goriva na zelenije tehnologije je očita, ali taj pomak često dolazi s vlastitim pritiscima na okoliš. Rješavajući to, britanska tvrtka Materials Nexus razvila je MagNex, novi permanentni magnet bez rijetkih zemnih metala, uz pomoć umjetne inteligencije.

Rijetki zemni metali ključni su za modernu tehnologiju poput električnih vozila i vjetroturbina, no njihovo je vađenje skupo i štetno za okoliš. Stoga su tehnologije koje izbjegavaju te metale ključne za održivu budućnost navedenih tehnologija. Nexusova AI platforma postigla je navedeni tehnološki podvig u samo tri mjeseca, jer je zapravo riječ o procesu koji obično traje desetljećima.

Mjesec i Zemlja Novi misterij na Mjesecu: Znanstvenici proučavaju tvar koja pokazuje neobična magnetska i reflektirajuća svojstva

Tehnološki proboj sa širokim utjecajem

Nexusov AI je proučio više od 100 milijuna potencijalnih sastava za magnete bez rijetkih zemnih metala, uzimajući u obzir faktore kao što su performanse, troškovi proizvodnje i utjecaj na okoliš. Dizajn materijala koji pokreće umjetna inteligencija utjecat će ne samo na magnetiku nego i na cjelokupno područje znanosti o materijalima. Sada smo identificirali skalabilnu metodu za dizajniranje novih materijala za sve vrste industrijskih potreba, izjavio je Jonathan Bean, izvršni direktor tvrtke Materials Nexus.

U partnerstvu s Institutom Henry Royce na Sveučilištu Sheffield, Materials Nexus proizveo je MagNex magnet. U usporedbi s konvencionalnim magnetima, MagNexovi materijalni troškovi smanjeni su za 20 posto, uz impresivno 70 postotno smanjenje materijalnih emisija ugljika.

Očekuje se da će potražnja za magnetima rijetkih zemnih metala samo u industriji električnih vozila deseterostruko porasti do 2030. godine, naglašavajući važnost uvođenja alternativnih materijala. Osim toga, znanstvenici istražuju održive metode za prikupljanje rijetkih zemnih materijala.

Pitanje ugljičnog otiska AI-a

Uloga umjetne inteligencije u proizvodnji nadilazi učinkovitost i također pomaže u prijelazu na takozvane zelene tehnologije. Međutim, industrija umjetne inteligencije suočava se s vlastitim ekološkim izazovima. Predviđa se da će do 2030. godine trošiti 3,5 posto svjetske električne energije. Upravljanje ugljičnim otiskom umjetne inteligencije ključno je kako bi ona ostala koristan alat u borbi za održivost okoliša.

Ovo postignuće prikazuje svijetlu budućnost materijala i proizvodnje. Sljedeća generacija materijala, otključana snagom umjetne inteligencije, vrlo je obećavajuća za istraživanje, industriju i naš planet, ističe Iain Todd, znanstvenik za materijale Sveučilišta u Sheffieldu.

S otkrićima poput MagNexa, odmak od fosilnih goriva i emisije CO2 mogli bi se znatno ubrzati.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti