Novi misterij na Mjesecu: Znanstvenici proučavaju tvar koja pokazuje neobična magnetska i reflektirajuća svojstva

Znanstvenici su otkrili novi misterij na površini Mjeseca, u obliku reflektirajućih gromada koje pokazuju i moguća magnetska svojstva.

Branimir Vorša | 25.01.2024. / 13:41

Mjesec i Zemlja (Foto: Getty Images)

Na dijelu Mjeseca poznatom kao Reiner Gamma lunarni vrtlog znanstvenici su otkrili prašinom prekrivene gromade stijena s jedinstvenim reflektirajućim svojstvima. Prethodno pogrešno smatrana kraterom, Reiner Gamma je ravno područje bez sjene koje se ističe u golemoj lunarnoj ravnici Oceanus Procellarum.

Vjeruje se da su lunarni vrtlozi, poput Reiner Gamme, rezultat magnetizirane stijene koja skreće čestice solarnog vjetra, stvarajući istaknuta obilježja vidljiva sa Zemlje. Međutim, alternativne teorije predlažu da interakcije između magnetskih anomalija i električno nabijenih čestica prašine od udara mikrometeorita mogu pridonijeti nastanku tih vrtloga

. Japanska letjelica na Mjesecu - 2 Japan na listi zemalja koje su sletjele na Mjesec: "Ovo je velika prekretnica"

Kako bi istražili te mogućnosti, planetarni znanstvenik Ottaviano Rüsch i njegovi kolege sa Sveučilišta Münster u Njemačkoj, pregledali su približno milijun slika razlomljenog kamenja koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter. U krateru Reiner K, koji se nalazi u blizini Reiner Gamma lunarnog vrtloga, identificirali su karakterističnu, manje reflektirajuću stijenu koja raspršuje manje svjetla natrag prema suncu. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Geophysical Research – Planets.

Prepoznali smo gromadu s karakterističnim tamnim područjima na samo jednoj slici, objašnjava Rüsch. On i njegov tim su upotrijebili umjetnu inteligenciju kako bi identificirali oko 130.000 potencijalno sličnih prašnjavih gromada na temelju veličine i refleksije. Iako su manje reflektirajuće stijene bile koncentrirane u blizini Reiner Gamma magnetske anomalije, nisu sve stijene u Reiner K krateru imale neobičnu refleksiju.

Iako je kamenje možda nastalo od udara, znanstvenici sumnjaju da su osebujna reflektirajuća svojstva vjerojatnije posljedica tankog sloja prašine koji se nakuplja na nekim stijenama. Jedinstvena svojstva te prašine zasad ipak ostaju nejasna.

Robot graditelj Scaling Omnidirectional Lattice Locomoting Explorer (SOLL-E) NASA razvija tim robota koji će graditi svemirsku infrastrukturu

Rüsch i njegov tim namjeravaju iskoristiti njihove nalaze kako bi istražili procese koji pridonose stvaranju Mjesečevih vrtloga, uključujući podizanje prašine zbog elektrostatičkih sila ili interakcija između solarnog vjetra i magnetizma na površini Mjeseca.

Istovremeno, NASA i znanstvenici u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Johns Hopkins pripremaju se za lansiranje lunarnog lendera 2024. godine, kako bi istražili Reiner Gammu i proučavali njezine magnetske anomalije izbliza.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti