United Grupa BV dovršila prodaju infrastrukture mobilnih tornjeva tvrtki TAWAL

Ova transakcija predstavlja prvo ulaganje TAWAL-a u europski telekomunikacijski sektor.

Martina Čizmić | 28.08.2023. / 13:27

United Grupa i Tawal (Foto: United Grupa)

United Grupa BV potvrdila je da je nakon objave 20. travnja 2023. godine, 24. kolovoza 2023. godine dovršila prodaju svoje jedinice mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji (“TowerCo”) kompaniji TAWAL, podružnici stc Grupe i vodećoj tvrtki za integriranu ICT infrastrukturu u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Transakcija je dovršena sukladno odredbama ugovora o kupoprodaji („SPA“) i nakon dobivanja regulatornog odobrenja.

Vrijednost TowerCo, koja u vlasništvu ima više od 4.800 tornjeva, ovom se transakcijom procjenjuje na 1.220 milijuna eura bez gotovine i dugova, u potpunosti plativa u gotovini, što predstavlja multiple od 20,1 x EV / 2022 EBITDAal (prije IFRS 16).

Priljev od transakcije iznosio je 1,218 milijuna eura i koristit će se za potpunu otplatu 525 milijuna eura vrijednih 2024 Senior Secured obveznica Društva i 550 milijuna eura 2025 Senior Secured obveznica. Preostali saldo bit će usmjeren na daljnje jačanje novčane i likvidne pozicije United Grupe. Nadalje, likvidnost Društva bit će dodatno ojačana dodatnim uplatama od strane TowerCo u iznosu od 29 milijuna eura ubrzo nakon zatvaranja procesa. Nakon otplate glavnice i obračunatih kamata za Obveznice iz 2024. i 2025., ukupni pozitivni učinak na likvidnost Društva iznosi 168 milijuna eura.

United Grupa i njezine podružnice u relevantnim geografskim područjima ostat će ključni zakupci tornjeva i krovova koji su dio transakcije. Slijedom toga, kompanija je sklopila dugoročni Ugovor o glavnim uslugama s početnim rokom od 20 godina i automatskim obnavljanjem od 8 godina nakon toga. Osim toga, uspostavljen je Ugovor o razini usluge kako bi se osigurala UG-ova kontinuirana upotreba infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva nakon dovršetka transakcije.

Ova transakcija predstavlja prvo ulaganje TAWAL-a u europski telekomunikacijski sektor. TAWAL je najveći pružatelj integrirane ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te posjeduje portfelj s više od 21.000 mobilnih tornjeva.

Ovo je vrlo atraktivna transakcija za United Grupu koja nam omogućuje oslobađanje kapitala iz postojeće sporedne infrastrukturne imovine, kapitalizirajući na atraktivnim procjenama u sektoru tornjeva. To je u skladu sa zbrinjavanjem brojnih operatora diljem Europe, koji su posljednjih godina isto činili. Prihodi od prodaje usmjerit će se smanjenju zaduženosti kompanije, oslobađajući novčani tok za budući rast. Drago nam je što smo sklopili partnerstvo s kompanijom TAWAL, najvećim pružateljem integrirane ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, njihovim prvim ulaganjem u europski telekomunikacijski sektor. To je ujedno stvaranje novih prilika za zajednički rast i širenje, istaknula je Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti