Upozorenje FBI-a: Hakerske prijevare sve su opasnije

Sve više prevarantskih stranica na početku ima oznaku protokola https i lokot, koji upućuju na to da bi takve stranice trebale biti sigurne.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2019. / 11:57

Hakeri (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Opreza nikada dosta prilikom korištenja interneta jer hakeri i kibernetički kriminalci nikada ne spavaju, pa uvijek postoji mogućnost iskorištavanja nekog propusta ili neke sofisticirane prijevare na koju korisnici mogu nasjesti. Jedna od popularnijih i čestih vrsta prijevara jest phishing – prevaranti šalju mailove koji su napravljeni tako vjerno da korisnici često misle da su ih poslali njihovi šefovi, prijatelji, banka itd.

Pazite na inboks (Foto: Getty Images) Česta hakerska taktika: Dobro pazite na mailove koje vam šalju šefovi

U tim mailovima nalaze se datoteke koje treba preuzeti na računalo i u takvim slučajevima često dolazi do zaraze malwareom ili linkovi na koje treba kliknuti i onda na stranicama koje se otvore upisati određene osobne podatke. Npr. možete dobiti mail od banke s upozorenjem da vam je netko ukrao podatke o bankovnoj kartici ili računu te na određenoj stranici trebate upisati svoje osobne podatke, podatke o bankovnom računu u slično kako bi se problem riješio. Stranice na kojima treba upisati te podatke izgledaju gotovo identično kao i stranice banke, a jedna stvar na koju sigurnosni stručnjaci uvijek upozoravaju jesu sigurnosni certifikati, odnosno stranice koje na početku imaju "https" i oznaku lokota jer bi takve stranice trebale biti sigurne.

Kada god obavljate kupovinu putem interneta, upisujete osobne podatke i slično, uvijek vodite računa na sigurnosni certifikat koji bi trebao biti garancija legitimne stranice. No kako su upozorili iz FBI-a, ni to nije garancija potpune sigurnosti stranica jer hakeri i kibernetički kriminalci koji postavljaju phisherske stranice također koriste sigurnosne certifikate te njihove stranice također imaju https protokol, dajući pritom dojam kako je riječ o potpuno sigurnim stranicama.

Lažni e-mail, ilustracija (Foto: Thinkstock) Gotovo svaki drugi Hrvat i dalje ne prepoznaje lažne poruke elektroničke pošte

Kibernetički kriminalci tako iskorištavaju povjerenje koje korisnici imaju u https protokol i oznaku lokota, a na stranici Silicon Angle podsjećaju kako je jedno istraživanje s kraja prošle godine pokazalo kako skoro polovica phisherskih stranica ima ove oznake koje ljudima daju "lažni osjećaj sigurnosti". Hakeri konstantno unaprjeđuju svoje metode djelovanja, čime napadi postaju još učinkovitiji i opasniji, što znači da privatni i poslovni korisni moraju biti još oprezniji i pažljiviji prilikom surfanja internetom te trebaju dobro paziti koje će linkove otvarati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti