Zamjena za skupe respiratore? Svinje mogu udisati kisik kroz rektum, znanstvenici smatraju da mogu i ljudi

Nedavno je testirana nova terapija za slučaj da pacijentu otkažu pluća, a riječ je o provođenju tekućine bogate kisikom u tijelo kroz anus. Terapija je uspješno testirana na svinjama, a mogla bi ubuduće biti spasonosna i za ljude.

Branimir Vorša | 17.05.2021. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Terapija za ljude s niskom razinom kisika u krvi uključuje ili davanje dodatnog kisika ili stavljanje na respirator. No takvo liječenje obično traži da se pacijent stavi pod sedative te može nanijeti štetu osjetljivom plućnom tkivu.

To može doista napraviti štetu, kaže Takanori Takebe sa Sveučilišta medicine i stomatologije u Tokiju.

Takebe se zapitao mogu li ljudi primati kisik i kroz probavni trakt, što je slučaj kod određenih slatkovodnih riba. Kod sisavaca rektum je obložen tankom membranom koja dopušta apsorpciju određenih spojeva u krv, a liječnici su tu činjenicu već iskoristili za unošenje lijekova u tijelo pacijenta u obliku čepića.

Takebeov tim testirao je ideju na svinjama dajući im prvo klistir tekućinom perfluorougljika, koja može u sebi sadržavati visoku razinu kisika. Takve tekućine već su bile istraživane kao tekućine za udisanje i već se koriste kao pomoć za zaštitu pluća kod prerano rođenih beba. Takebe kaže da je zbog tog razloga korištenje te tekućina na njihov način vjerojatno također netoksično.

Japanski znanstvenici četiri su svinje stavili pod anesteziju te ih na respirator koji im je snizio razinu disanja, kako bi im pala razina kisika u krvi. Kad su dvjema svinjama dali klistir navedenom tekućinom obogaćenom kisikom, koja se mijenjala jednom u sat vremena, razina kisika u krvi znatno im se podigla, nakon svake takve infuzije. Isti učinak postignut je kad je ista tekućina u tijelo preostalih dviju svinja unesena kroz cjevčice koje su kirurški uvedene u rektume tih životinja.

Kad bi se sličan učinak ponovio i kod ljudi, to bi bilo dovoljno za pružanje medicinske koristi, ističe Takebe.

Respiratori su vrlo skupi i trebaju određen broj medicinskog osoblja koji njime upravljaju. Ovdje je riječ o običnom klistiru, pojašnjava Takebe, koji smatra da bi ova nova tehnika bila osobito korisna za korištenje u siromašnim zemljama, koje nemaju velike kapacitete jedinica za intenzivnu njegu pacijenata.

Neovisni stručnjaci ipak smatraju da je prerano bilo što zaključivati o navedenoj novoj tehnici unošenja kisika u tijelo pacijenata putem klistira. Stephen Brett s fakulteta Imperial u Londonu smatra da bi se na taj način mogla smanjiti funkcija probavnog sustava kod pacijenata koji su toliko bolesni da im je potrebna intenzivna njega te da navedeni postupak može dovesti i do proljeva.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti