Uspješno završen projekt AIRQ kojim su stvoreni uvjeti za efikasniju kontrolu i upravljanje kvalitetom zraka

Uspostava cjelovitog sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka unaprijedit će zaštitu i očuvanje zdravlja građana Republike Hrvatske.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2023. / 14:31

Projekt AIRQ (Foto: AIRQ)

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) prigodnom stručnom konferencijom danas je u Zagrebu službeno obilježio završetak projekta AIRQ - Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. Završetkom projekta su, nakon šest godina rada na unapređenju državne mreže, stvoreni uvjeti za efikasniju kontrolu i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama, zonama i aglomeracijama.

Onečišćenje zraka u Zagrebu DHMZ i IMI predstavili mrežu postaja za mjerenje kvalitete zraka

Uspostavljen je cjelovit sustav mjerenja i kontrole kvalitete zraka u Hrvatskoj u svrhu zadovoljenja europskih i nacionalnih kriterija o očuvanju zdravlja ljudi i okoliša. Ovo nije samo korak prema zdravijem i čišćem zraku danas, nego i naš doprinos očuvanju okoliša i boljoj kvaliteti života budućih generacija, poručila je u svom uvodnom obraćanju glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Projektom AIRQ izgrađene su ili modernizirane ukupno 24 postaje za trajno praćenje kvalitete zraka diljem Hrvatske, čiji su podaci građanima dostupni u realnom vremenu na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj, u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Modernizirana je oprema kemijskog i umjernog laboratorija DHMZ-a, kao i oprema kemijskog laboratorija IMI-ja instrumentima potrebnima za analizu uzoraka oborine, lebdećih čestica i zraka te za osiguranje sljedivosti i kvalitete mjerenja.

AIRQ je nadogradio računalnu infrastrukturu DHMZ-a zbog povećanja kapaciteta, sigurnosti i pouzdanosti te osiguranja daljnjeg nesmetanog funkcioniranja državne mreže za praćenje kvalitete zraka, kao i ostalih moderniziranih i proširenih infrastrukturnih mreža DHMZ-a, meteorološke i hidrološke.

C-band Doppler meteorološki radar Po prvi put u povijesti, hrvatska obala pokrivena meteorološkim radarima: Svatko će moći vidjeti prijeti li kiša i kojem dijelu Jadrana

Konferencija je zaključena panel raspravom na temu "AIRQ&A: Kvaliteta zraka, inovacije i zdravlje ljudi", koju je moderirao Darijo Brzoja, voditelj Službe za modeliranje kvalitete zraka, istraživanje i primjenu DHMZ-a i zamjenik voditeljice projekta AIRQ, a na kojoj su sudjelovali dr. sc. Gordana Pehnec, koordinatorica projekta AIRQ od strane IMI-ja, dr. sc. Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a i klimatolog te dr. sc. Branka Pivčević-Novak, v.d. ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti.

Sudionici panela istaknuli su različite aspekte problema vezanih uz kvalitetu zraka, važnost mjerenja i praćenja kvalitete zraka u izradi učinkovitih akcijskih planova i strategija, ulogu tehnoloških inovacija i politika na nacionalnoj i europskoj razini za unaprjeđenje kvalitete zraka te očuvanje zdravlja pojedinca i zajednica. Naglasak je stavljen na važnost suradnje između različitih sektora, uključujući Vladu, gospodarski sektor, znanstvenu zajednicu i građane, kako bi se ostvarila održiva budućnost s čišćim zrakom i boljim zdravstvenim ishodima. Sudionici su se složili da je zajednički napor ključan za postizanje ovih ciljeva te da je vrijeme za odlučne korake prema čišćem zraku i održivoj budućnosti.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti