Po prvi put u povijesti, hrvatska obala pokrivena meteorološkim radarima: Svatko će moći vidjeti prijeti li kiša i kojem dijelu Jadrana

Svatko tko će boraviti na hrvatskom dijelu Jadrana bit će u mogućnosti na zaslonu svog mobilnog uređaja ili računala procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njega te donijeti pravovremenu odluku o svojim aktivnostima, naglašavaju iz DHMZ-a.

Martina Čizmić | 19.10.2022. / 16:01

Instalacijom antene i kupole na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana i krajnji jug Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima, izvjestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

Podsjećaju kako su ove godine već postavljeni i pušteni u rad meteorološki radari na lokacijama Debeljak kod Sukošana te vrh Goli kod Labina pušteni u rad radari na hrvatskoj obali. Radi se o C-band Doppler meteorološkim radarima koji će omogućiti pokrivanje cjelokupne hrvatske obale radarskim podacima.

Modernizacija motriteljske mreže, posebice izgradnja mreže meteoroloških radara, koju DHMZ provodi projektom METMONIC, dodatno će unaprijediti važnu ulogu koju DHMZ ima u sustavima ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete, ali i podršku koju daje gospodarstvu, turizmu te prilagodbi Hrvatske klimatskim promjenama.

Slika nije dostupna Digitalno rješenje uvelike olakšalo izgradnju Pelješkog mosta

Pouzdani podaci i informaciju ključni su za praćenje klime, pripremljenost na posljedice klimatskih promjena kao i za preciznije sustave prognoziranja i upozoravanja koji mogu ublažiti razorne posljedice vremenskih i klimatskih ekstrema. Veliki tehnološki iskorak DHMZ, omogućen projektom METMONIC, osigurat će tijelima javne vlasti, donosiocima mjera, strategija i politika te u konačnici svim građanima Republike Hrvatske dostupnije i kvalitetnije informacije o vremenu i klimi te prognozama i upozorenjima. To će značajno doprinijeti boljem gospodarskom razvoju Hrvatske, jer gotovo četvrtina našeg gospodarstva temelji se na sektorima koji su najizloženiji klimatskim promjenama i prirodnim nepogodama, poput energetike, prometa, poljoprivrede i turizma. Kvalitetna i suvremena motriteljska mreža, posebice mreža meteoroloških radara, rezultirat će i efikasnijim upravljanjem rizicima klimatskih promjena te, najvažnije, zaštiti i spašavanju ljudskih života, poručila je glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Radar na vrhu Uljenje na Pelješcu omogućit će bolje poznavanje i razumijevanje stanja atmosfere južne Dalmacije što će zasigurno olakšati planiranje rada poljoprivrednika, doprinijeti sigurnosti nautičara i turista, pomoraca, ribara i stanovništva na tom području.

Meteorološki radari daju nam podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, o očekivanom intenzitetu oborine, kao i akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje. Osiguravaju nam informacije o brzini i smjeru vjetra te podatke o samoj vrsti oborine u oblaku i vertikalnim strujanjima unutar oblaka. To će doprinijeti boljoj klasifikaciji hidrometeora što će biti od velike pomoći pri lociranju tuče, jakih udara vjetra, oluja i jakog intenziteta oborine. Sve će to osigurati i više različitih radarskih produkata za naše građane, strateške partnere te žurne službe, posebice Ravnateljstvo civilne zaštite, rekao je voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan.

Nakon instalacije antene i zaštitne kupole te spajanje sustava za prikupljanje i obradu radarskih podataka na lokaciji Uljenje, pojasnili su iz DHMZ-a, slijedi testni rad koji će trajati oko 15 dana i potom će podaci radarskih mjerenja biti dostupni javnosti u realnom vremenu na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Svatko tko će boraviti na hrvatskom dijelu Jadrana bit će u mogućnosti na zaslonu svog mobilnog uređaja ili računala procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njega te donijeti pravovremenu odluku o svojim aktivnostima, naglašavaju iz DHMZ-a.

Slika nije dostupna Ovom satelitu ne smetaju ni noć ni oblaci, a fotografije koje radi zadivile bi i Supermana

Nabava i postavljanje suvremenih meteoroloških radara dio je velikog i opsežnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC, vrijednog gotovo 343 milijuna kuna, kojim će cjelokupni teritorij Hrvatske biti obuhvaćen radarskim mjerenjima. Od ukupno planiranih šest novih radara, u ovom trenutku već su četiri u operativnom stanju. Na području Jadrana to su radarski centri Goli kraj Labina i Debeljak kod Sukošana, a na kopnu Bilogora i Gradište.

Projektom METMONIC, osim uspostave suvremene mreže radarskih postaja, u tijeku je modernizacija više od 400 prizemnih meteoroloških postaje, dok je pet meteorološko oceanografskih plutača već usidreno tijekom ovog ljeta na lokacijama Viški kanal, Palagruža, Molunat, Kvarner i Blitvenica. Projektom METMONIC također su modernizirane i unaprijeđene i dvije visinske meteorološke postaje na lokaciji Monte Kope u Istri te u Slavonskom Brodu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti