Ovom satelitu ne smetaju ni noć ni oblaci, a fotografije koje radi zadivile bi i Supermana

Capellin satelit može vidjeti i kroz neke zgrade, što može biti itekako korisno.

Martina Čizmić | 18.12.2020. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Snimiti nešto sa satelita, koji se kreće u Zemljinoj orbiti, može biti veoma zahtjevan posao. Uz to što treba voditi računa o vremenskim uvjetima i visini na kojoj se satelit nalazi, veliku ulogu u tome hoće li fotografija biti jasna ili ne, igraju i leće. Posljednjih godina proizvođači su razvili leće koje zaista mogu pomoći snimiti jasnu fotografiju na kojoj se vide detalji.

No, prije nekoliko mjeseci, tvrtka Capella Space u svemir je lansirala sateliti koji može snimati jasne radarske fotografije bilo gdje na svijetu. Uz to što imaju nevjerojatnu rezoluciju, fotografije mogu prikazivati i ono što se nalazi iza zidova nekih zgrada.

Zahvaljujući tehnologiji koju su razvili, mogu snimati fotografije bez obzira je li na tom dijelu svijeta dan ili noć, kiša ili sunce. Naime, oni uz klasičnu fotografiju koriste i SAR (synthetic aperture radar) odnosno radar za sintetički otvor blende. Kako su pojasnili, SAR funkcionira poput eholokatora koji koriste šišmiši ili delfini. Satelit šalje prema površini Zemlje snažan radio signal i potom prikuplja povratne informacije te ih interpretira. S obzirom na to da šalje vlastiti signal jačine 9,65 GHz, ponekad taj signal prođe i kroz zgrade te nastanu fotografije koje izgledaju kao rentgenske snimke zgrade. To im omogućuje da njihove fotografije imaju visoku rezoluciju i mogu snimati kvadrate veličine 50 puta 50 centimetara.

To im daje prednost nad drugim tvrtkama koje pružaju slične usluge. Zato su lansirali platformu kroz koju svi zainteresirani, bili oni iz privatnog ili javnog sektora, mogu zatražiti fotografije bilo kojeg dijela svijeta.

A da vjeruju kako će za tim fotografijama biti potražnja, govori i njihov plan da u sljedećoj godini, u Zemljinu orbitu, pošalju još šest satelita istih mogućnosti .

Kao primjer korištenja SAR-a i Capellinih satelita, njihov šef Payam Banazadeh naveo je mogućnost usmjeravanja dva satelita na istu "metu" i stvaranja trodimenzionalne snimke koja otkriva ono što je skriveno od pogleda odozgo. Recimo zrakoplov u vojnoj bazi koji je prekriven ceradom ili uništavanje šume na jako oblačnom ili maglovitom području.

Takve radarske fotografije mogu se koristiti i u gradovima, za nadzor infrastrukture, jer preciznije mogu pratiti oštećenja na cestama ili čak tunelima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti