Usprkos svemu, plan se ne mijenja: Huawei i dalje želi biti globalni lider na mobilnom tržištu

Bez obzira na to hoće li se situacija s Googleom promijeniti, u Huaweiju i dalje vjeruju kako će u budućnosti prestići Samsungu i zauzeti lidersku poziciju na globalnom tržištu pametnih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2019. / 07:09

Huawei (Foto: AFP)

Samo jedna odluka Donalda Trumpa unijela je nered na globalno tržište pametnih telefona i u potpunosti poremetila planove Huaweija. Kineska kompanija koja je bila u strahovitom naletu i koja je najavljivala da će, nakon što su prestigli Apple, "skinuti" i Samsung i zavladati globalnim tržištem smartphonea, morala se prilagoditi novoj situaciji i razmisliti o budućim planovima.

Huawei mobiteli SAD priprema novu privremenu dozvolu za Huawei?

Bez pristupa Googleu, tj. trgovini aplikacija Google Play i ostalim njihovim mobilnim aplikacijama, izgledalo je kako su Huaweijeve ambicije osuđene na neuspjeh te da više ne mogu konkurirati Samsungu i drugim mobilnim kompanijama. No čini se da Huaweiju, barem zasad, dobro ide i bez Googlea te su u prvih devet mjeseci ove godine zabilježili rast od skoro 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dok su korisnici u Europi i na drugim tržištima izvan Kine oprezni i većina njih ne razmišlja o alternativama Androidu, u Kini je druga priča te je rast Huaweija zabilježen upravo na krilima rasta prodaje u Kini.

Pitanje je što Huaweiju nosi budućnost i hoće li Google dobiti licencu za suradnju s njima, što bi automatski omogućilo korištenje punog Androida i svih Googleovih aplikacija na njihovim telefonima, no bez obzira na to, njihove ambicije o globalnom vodstvu ostaju iste. Čak i ako ne dobiju pristup Googleovom softveru, osnivač i izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei vjeruje da njegova kompanija može prestići Samsung i postati vodeća mobilna kompanija na svijetu. Mislim da to neće biti problem, rekao je Shengfei u razgovoru za CNN Business i dodao kako će, s obzirom na trenutačnu situaciju i odnos sa SAD-om, za taj proces preuzimanja vodeće pozicije trebati malo više vremena.

Huawei Huawei s milijardu dolara mami developere da razvijaju aplikacije i usluge za njihov pandan Googleu

Iz Huaweija više su puta naglasili kako žele raditi s Googleom i koristiti njihov softver, no imaju i backup plan, odnosno Harmony OS koji će isporučivati na svojim budućim pametnim telefonima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti