SAD priprema novu privremenu dozvolu za Huawei?

Nova privremena dozvola omogućila bi Huaweiju da nastavi koliko-toliko normalno poslovanje, a američkim ruralnim pružateljima internetskih usluga da nastave kupovati programe i telekomunikacijsku opremu od Huaweija.

Martina Čizmić | 18.11.2019. / 09:02

Huawei mobiteli (Foto: AFP)

Otkako je u svibnju 2019. godine SAD odlučio zaoštriti trgovinski rat s Kinom i staviti neke kineske tvrtke na "crnu listu", odnosi između te dvije zemlje pomalo su zategnuti.

Posljedice tog zategnutog odnosa najbolje zna Huawei, koji je zbog toga morao u potpunosti promijeniti način na koji posluje u dobrom dijelu svijeta. Iako je na početku izgledalo kao da više nijedan Huaweijev pametni telefon neće moći koristiti Googleove servise i aplikacije, privremene dozvole ipak su to omogućile.

Huawei Mate30 Pro Dobre vijesti i za Huawei? Amerikanci najavili mogućnost potpisivanja prve faze trgovinskog dogovora s Kinom

Posljednja privremena dozvola ističe danas, a prema neslužbenim informacijama koje dolaze iz SAD-a, čini se kako je nova već na putu.

Brojne američke tvrtke s nestrpljenjem čekaju odluku američkog Ministarstva trgovine prema kojoj bi mogle dobiti dozvolu za prodaju neosjetljivih dijelova i komponenti Huaweiju. Neslužbene informacije govore i kako bi Huawei mogao dobiti šestomjesečnu privremenu dozvolu, što bi kineskom divu omogućilo da posluje s američkim tvrtkama do svibnja 2020.

Nova privremena dozvola omogućila bi Huaweiju da nastavi koliko-toliko normalno poslovanje, a američkim ruralnim pružateljima internetskih usluga da nastave kupovati programe i telekomunikacijsku opremu od Huaweija.

Brad Smith, Microsoft Predsjednik Microsofta poziva: Ne treba nam digitalna željezna zavjesa na Pacifiku, dajte nam da surađujemo s Huaweijem

N, iako bi nova dozvola olakšala poslovanje i Huaweiju i američkim tvrtkama, ona ne pokriva prodaju američkih mikročipova Huaweiju. Tvrtke poput Qualcomma i Microna ipak će morati tražiti posebnu dozvolu od vlade kako bi mogli prodavati svoje proizvode Huaweiju. Podsjetimo, brojne su tehnološke tvrtke u nekoliko navrata isticale kako poslovanje s Huaweijem ne predstavlja sigurnosnu prijetnju, ali to nije utjecalo na odluke američke vlade.

Čak i ako Huawei dobije još šest mjeseci, to ne znači da će novi uređaji imati instalirane Googleove servise i aplikacije. No Huaweiju daju još malo vremena da razvije vlastiti operativni sustav i osmisli kako milijune korisnika diljem svijeta nagovoriti da ga koriste.

Izvor: IBT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti