Dobre vijesti i za Huawei? Amerikanci najavili mogućnost potpisivanja prve faze trgovinskog dogovora s Kinom

Već tijekom studenog SAD i Kina mogli bi potpisati prvu fazu trgovinskog dogovora, a Amerikanci će uskoro početi s izdavanjem licenci svojim kompanijama za suradnju s tvrtkama iz Kine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2019. / 07:16

Huawei Mate30 Pro (Foto: Huawei)

Nastavlja se sapunica o trgovinskom ratu SAD-a i Kine, a posljednje najave američkog ministra trgovine govore kako uskoro možemo očekivati pozitivan ishod za Huawei, ali i milijune ljubitelja i korisnika uređaja te kompanije. U razgovoru za Bloomberg Wilbur Ross izrazio je optimizam oko potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, što bi se moglo dogoditi već ovog mjeseca.

Huawei Huawei odbacuje neutemeljene navode američkog dužnosnika na 5. Europskom forumu za kibernetičku sigurnost

Također, najavio je i skorašnje izdavanje licenci američkim kompanijama koje žele surađivati s Kinom – iako je takva mogućnost najavljena ranije, dosad nije izdana niti jedna licenca. Ross kaže da je država primila 260 zahtjeva za licencama za suradnju s Kinom, a to je "više nego što su očekivali". Iako nije spominjao konkretne kompanije, pretpostavlja se da je takvu licencu zatražio i Google.

Naravno, nema garancije da će kompanije koje su zatražile licencu zaista i dobiti odobrenje za suradnju, no te najave ipak daju optimizam da bi u budućnosti Huawei zaista mogao ponovno surađivati s Googleom i koristiti Android na svojim telefonima. Jedan od glavnih argumenata američkih kompanija koje su zatražile licencu za dopuštenje suradnje oko stvari koje ne uključuju "komponente koje predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost" jest da, ako ih kineske kompanije ne kupe od Amerikanaca, kupit će ih od njihovih azijskih konkurenata.

Prema prvoj fazi sporazuma, među inim, Kina bi povećala kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, a zauzvrat traže od SAD-a odustajanje od novog povećanja carinskih tarifa koje je najavljeno za sredinu prosinca i koje bi se odnosilo i na pametne telefone.

Paul Scanlan Paul Scanlan: "Huawei ulaže milijune u svoj operativni sustav jer korisnicima želi dati mogućnost izbora"

Najava skorašnjeg potpisivanja prve faze trgovinskog dogovora između dvije globalne velesile daje optimizam da za nove pregovore i rješavanje ostalih problema, no na Bloombergu podsjećaju kako u Kini sumnjaju da bi takav dogovor mogao biti tako lako postignut. Naime, iz Kine mjesecima govore kako konačni dogovor mora uključivati ukidanje svih nametnutih tarifa, kao što ne smije obuhvaćati reforme u područjima koja obuhvaćaju kompanije kojima upravlja država.

Takav konačan dogovor, ako do njega i dođe, sigurno neće biti tako brzo potpisan tako da Kinezi i Amerikanci zasad mogu biti zadovoljni ako se potpiše i ta prva faza, a za povećanje konkurentnosti globalnog mobilnog tržišta bilo bi dobro da Huawei i Google što prije ponovno počnu surađivati. To bi značilo da bi nedavno predstavljena serija telefona Mate 30 sa softverskom nadogradnjom mogla dobiti pristup Googleovim servisima.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti