Huawei odbacuje neutemeljene navode američkog dužnosnika na 5. Europskom forumu za kibernetičku sigurnost

Abraham Liu, Glavni predstavnik Huaweija pred europskim institucijama demantirao

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2019. / 14:01

Huawei (Foto: Huawei)

Huawei je reagirao na neutemeljene navode koje je službenik američkog State Departmenta izrekao tijekom 5. Europskog foruma za kibernetičku sigurnost koji se održao u poljskim Katowicama.

Robert Strayer, zamjenik američkog tajnika za kibernetičku i informacijsku sigurnost, iznio je tijekom spomenute panel rasprave potpune neistine o Huaweiju koje je Abraham Liu, Glavni predstavnik Huaweija pred europskim instituicjama odlučno demantirao:

“Vidljiv je kontinuirani napor američke administracije za širenjem lažnih glasina o Huaweiju. Međutim, Europa će sama donositi odluke o uvođenju 5G mreže, pa tako i o Huaweiju. Mi pozdravljamo i poštujemo svaku europsku odluku o zaštiti kibernetičke sigurnosti. Huawei je ključan partner europske tehnološke budućnosti”, kazao je Liu.

1. “Huaweiju ne treba vjerovati”

U protekla tri desetljeća Huawei je svojim proizvodima, tehnologijama i uslugama opskrbio tri milijarde ljudi širom svijeta bez ikakvih incidenata, a kamoli dokaza koji bi upućivali na tvrdnju kako se Huaweiju ne može vjerovati u pružanju sigurnih telekomunikacijskih proizvoda. U tom smislu treba napomenuti kako je Huawei ove godine u Bruxellesu otvorio Centar za transparentnost u području kibernetičke sigurnosti u kojem svi zainteresirani dionici iz industrije ili vlada mogu saznati sve o procesima proizvodnje i implementacije.

2. “Huawei će osmisliti sustav za krađu podataka korisnika i proslijediti ga kineskoj vladi”

Huawei je posvećen proizvodnji isključivo najsigurnijih i najučinkovitijih 5G proizvoda na svijetu. Usredotočeni smo na korisnike i nikad u dugoj povijesti nije bilo niti primisli o suradnji s državnim vlastima i krađi podataka jer bi to značilo kraj poslovanja za Huawei.

3. “Huawei je kontroliran od strane kineske vlade”

Huawei je privatna tvrtka čije vlasništvo u cjelosti pripada zaposlenicima. U Huaweiju je jasno definirana struktura vlasništva i upravljanja, a nijedno državno tijelo bilo vanjsko ili izvanjsko ne posjeduje niti jedan udjel u vlasništvu Huaweija niti ga kontrolira na bilo koji drugi način.

4. “Huawei prima novčanu pomoć i donacije od kineske vlade”

Radi se o potpunoj neistini. Huawei nikad nije primio beneficirane ili jeftinije zajmove od kineskih banaka, a potrebno je naglasiti i podatak kako 80 % Huaweijevog financiranja, zajmova i kredita dolazi upravo od nekineskih banaka.

5. “Kineski Zakon o nacionalnoj obavještajnoj službi nalaže Huaweiju da mora surađivati s državom”

Spomenuti zakon zapravo sadrži samo svojevrsne zaštitne mjere za organizacije koje djeluju u suprotnosti s pravnim poretkom, interesima i načelima države. Uostalom, taj zakon nema legitimitet izvan Kine dok slične zakone imaju gotovo sve države svijeta. Huawei je vrlo pažljiv i ustrajan u tome da poštuje apsolutno svaki zakon države u kojoj posluje.

Huawei smatra kako je afirmacija 5G mreže neophodna u procesu globalne digitalne transformacije, a izazovi koje donosi mogu se prevladati samo bliskom suradnjom dobavljača, operatera i donositelja odluka.

Inače, uspješna i pravovremena implementacija 5G mreža u Europi ovisit će o korištenju stručnosti i vrhunske tehnologije iz cijelog svijeta. To uključuje najnoviju tehnologiju za kibernetičku sigurnost koju Huawei razvija s partnerima iz cijelog svijeta.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti