Paul Scanlan: "Huawei ulaže milijune u svoj operativni sustav jer korisnicima želi dati mogućnost izbora"

Huawei je zbog cijele situacije s SAD-om fokus prebacio s mobilnih uređaja i potrošačke elektronike na 5G tehnologiju.

Martina Čizmić | 26.09.2019. / 13:02

Paul Scanlan (Foto: Zimo)

Posljednjih nekoliko mjeseci za Huawei su bili veoma izazovni. Zbog trgovinskog rata između Kine i SAD-a milijuni Huaweijevih korisnika diljem svijeta našli su se u nezgodnoj situaciji. No u Huaweiju tvrde da su na taj razvoj događaja bili spremni te su godinama radili na razvoju vlastitog operativnog sustava koji će zamijeniti Android na njihovim uređajima. 

No Huawei nikad nije bio jako otvoren kad je riječ o tom novom operativnom sustavu. Čak ni kad su ga predstavili kao Harmony OS. 

Stoga je iznenadila otvorenost Paula Scanlana iz Huaweija, koji je tijekom svog govora na Oslo Business Forumu, koji se održava tijekom Oslo Innovation Weeka u Oslu, progovorio ne samo o Huaweijevoj trenutačnoj situaciji s mobilnim uređajim nego i o 5G tehnologiji. 

Paul Scanlan (Foto: Zimo)

Scanlan je istaknuo da je Huawei dosad uložio milijune dolara u razvoj operativnog sustava koji bi trebao zamijeniti Android. Iako na tom operativnom sustavu i cijelom ekosustavu koji ga prati još treba raditi, zanimljivo je bilo čuti razlog koji iz Huaweija navode za njegov razvoj. 

"Huawei ulaže milijune u razvoj novog ekosustava. Zato što želi dati izbor korisnicima", rekao je Scanlan, ali i priznao kako ih je na razvoj novog operativnog i ekosustava natjerala trenutačna geopolitička situacija. 

No ostavimo li politiku po strani, Huawei je i dalje jedan od velikih igrača u 5G utrci. Obično se za 5G vežu riječi poput "brzina" i "napredna tehnologija", no Scanlan se nije fokusirao na to, već na nešto mnogo prizemnije - novac.

"5G nema veze s brzinom, već s novcem. 5G je jeftiniji od 4G. Želite li staviti 4G na sve stupove, oni moraju biti još veći i mora ih biti više", pojasnio je Scanlan. 

Dodao je kako 5G rješava operativne troškove koje telekomi imaju pogotovo u ruralnim dijelovima zemlje. Prije svega jer ne moraju polagati optičke kablove ako žele manje naseljene i ruralne dijelove zemlje pokriti dobrim signalom. Osim toga, ističe Scanlan, 5G bazne stanice imaju manju potrošnju energije, a činjenica da imaju manje od 40 kilograma čini ih prikladnima i za postavljanje na već postojeće stupove javne rasvjete. 

Paul Scanlan (Foto: Zimo)

Scanlan nije išao u raspravu o pitanju sigurnosti Huaweijeve 5G tehnologije, ali je dao zanimljivu opasku na kraju govora. 

"Primijetili ste da tijekom cijelog govora nisam spomenuo brzinu 5G. AI, IoT i 5G transformativne su tehnologije, a ako želimo da se nešto promijeni, moramo početi razmišljati na drugačiji način. Huawei je to već napravio, a vi?" rekao je na kraju Scanlan. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti